уторак, 21. септембра 2021. | 18:52

Вучић: Суочени смо са офанзивним деловањем обавештајних служби

Суочени смо са офанзивним деловањима обавештајних служби, каже председник Србије након седнице Савета за националну безбедност.

 

Седница савета за националну безбедност, којом је председавао председник Србије Александар Вучић, почела је данас у 18 сати.

Вучић је седницу заказао поводом могуће обавештајне афере, чији су актери руски обавештајац и наводно један српски безбедњак, а након седнице Савета биће познато више детаља о овом случају чију позадину, по налогу председника, истражују српске безбедносне службе.

“Раде са два циља. Једно је прикупљање обавештајних података да би утицали на промену политике Србије, а друго је сагледавање моћи и капацитета Србије, како би смањили деловање Србије. У складу са тим ми смо мере наше контраобавештајне заштите ојачали последњих година. Највише у интересу наше војске. Користе боље и веће мере заштите од обавештајних деловања”рекао је председник Вучић.

“Да обичном наорду у две речи кажем- значајан број земаља из региона, али и велике силе, некада легалним, а некада нелегалним путем, жели да дође до сазнањиа о Војсци Србије, о нашој опреми, али и до различитих других података”, каже председник..

“Ми смо наше мере контраобавештајне службе јачали”, додаје.

Наше обавештајне службе су дошле до сазнања да ће се у Земуну негде око 18.00 часова, потпуковник српске војске З.К. састати са потпуковником руске федерације Клебан, али објављени снимак није напшравила наша служба.

“Снимак није направила наша обавештајна агенција. Снимак је настао 24.12.2018. године, када су пратећи наше службе дошли до података да су у Земуну потпуковник Србије З.К. око 18 сати састати са обавештајцем Русије у Земуну. У Земуну су уочена 3 мушка лица из аудија. Нашли су се код јавног паркинга ‘Капетанија’, а онда отишли до пивнице ‘Црна овца'”, рекао је Вучић..

“Тај састанак је почео у 18.07”, каже председник.

Како наводи председник, потпуковник З.К. је раније био објекат обраде, и тада је већ уочено да се састаје са руским обавештајцима.

Према речима председника, 2012. године био је у контакту са хрватским обавештајним службама, јер је требало да буде посредник приликом предаје докуметана о ратовима у Хрватској.

Седници у згради председништва Србије присуствовали су министарка правде Нела Кубуровић, министар одбране Александар Вулин, начелник генералштаба, премијерка Србије Ана Брнабић и многи други.

Међу првима су у зграду Председништва стигли директор БИА Братислав Гашић, директор полиције Владимир Ребић, министарка правде Нела Кубуровић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Затим је дошао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а нешто пре 18 сати на Андрићев венац стигла је и председница владе Ана Брнабић.

Обавештајна афера је у јавности покренута након што је на интернету, а потом и у медијима, објављен снимак на којем се види како руски обавештајац Георгиј Клебан даје новац наводном српском агенту, чији идентитет није откривен.

Аутентичност снимка, као и то да се на њему недвосмислено налази руски обавештајац Георгиј Клебан, потврдила је Безбедносно-информативна агенција.

Из Службе за односе с јавношћу председника Србије раније данас саопштено је да ће Вучић у току дана обавестити јавност о јутрошњем састанку с амбасадором Руске Федерације Александром Боцан-Харченком, који је одржан усред могуће обавештајне афере.

Руски амбасадор није коментарисао садржај разговора с председником Србије, а покушај новинара Тањуга да, по његовом изласку из зграде Председништва, добије изјаву о о томе о чему је разговарао с Вучићем, Боцан-Харченко је игнорисао, само се насмешио и ушао у аутомобил.

Поводом могуће шпијунске афере данас је реаговао и Кремљ, у којем су уверени да ништа не може да наруши односе између Русије и Србије, упркос томе што је председник Вучић отворио истрагу о снимку који наводно показује како руски агент даје новац српском безбедњаку.

Подели на: