Америчке дипломате: Решење питања Косова зависи од актера на терену

Решавање питања Косова најпре зависи од лидера у Београду и Приштини, а не администрације САД, оцениле су актуелне и бивше америчке дипломате задужене за Балкан, које су учествовале на конференцији о односима САД и Централне Европе у Атлантском савету у Вашингтону.

 

Вршилац дужности помоћника државног секретара САД задужен за Европу и Евроазију Филип Рикер рекао је да је доста времена седео за преговарачким столом Београда и Приштине и да зато верује да обе стране имају добру вољу да се врате дијалогу. Што је и предуслов за потенцијални амерички ангажман.

“САД су апсолутно спремне да се укључе, о томе сам баш разговарао са државним секретаром Мајком Помпеом, желимо да видимо помак. Али то не то можемо да урадимо уместо вас. Косово и Србија треба заједно да одлуче о томе да су спремне да се врате дијалогу. Ми блиско сарађујемо са партнерима у ЕУ. Охрабрујем Србију и Косово да нађу начин да изађу из ове ситуације. Знам да су способни за то”, рекао је први човек у Стејт департменту за Балкан.

Да све зависи и од актера на терену, а не одлука америчке администрације сматра и бивша саветница потпредседника САД Мајка Пенса за Балкан, Моли Монтгомери.

“Ова администрација има чврст став по питању, рецимо, тарифа, али много зависи и од лидера. САД и ЕУ су спремне да подрже договор. Али, као што смо видели у случају Преспанског споразума, успех у овим ситуацијама зависи од спремности лидера да се договоре и храбрости да донесу тешке одлуке”, оцењује Монтгомери.

Курт Вокер, дипломата који се дуго бавио Балканом, специјални изасланик САД за Украјину и члан Мекејн института, сматра, да је то двосмерна улица и да Београд и Приштина морају да раде на постизању договора, “међусобном признавању и развијању добросуседских односа”.

“То је добро за политичку стабилност, безбедносну ситуацију, економски просперитет и грађане у региону”, додао је Вокер.

Данијел Фрид, бивши дипломата који је службовао на Балкану, каже да види излаз и саветује да се не праве грешке из прошлости.

“Када обе стране упадну у замку, излаз је у тражењу амбициознијег решења. Проблем тарифа треба да буде део већег пакета. Гледајте на ствари широко, Југославија се распала због уског погледа на свет. Да није било тако, Југославија би данас била богата земља, чланица ЕУ и НАТО-а. Срби морају да одустану од Косова, то је готово. Косово мора да швати да под њиховом заставом нису само Албанци, већ сви они који ту живе и у томе је будућност”, закључује Фрид.

Подели на: