среда, 22. септембра 2021. | 13:38

Без јединства нема опстанка

Директор Канцларије за КиМ Петар Петковић у посети општини Грачаница

 

 

Директор Канцларије за Косово и Метохију, Петар Петковић, данас је у оквиру своје дводневне посете јужној српској покрајини боравио у Грачаници. Он је најпре разговарао са општинским руководством о актуелној ситуацији у различитим сегментима на територји ове општине на Централном Косову, а потом је посетио четворочлану  породицу Србољуба Павића у селу Сливоу, којој је Канцеларија за КиМ помогла у набавцу пољопривредне механизације.

        У насељу Нови Бадовац, Петковић је обишао породицу Синише Максимовића, којој је Канцларија за КиМ помогла изградњу куће од 100 квадрата, као и породицу  Александра Стошића расељену из Урошевца, којој је такође захваљујући помоћи Канцларије за КиМ изграђена кућа.

        -И данас на простору Косова и Метохије настављам своју радну посету, као што сам ти чинио и до сада и како ћу чинити и у будућности. Цињ ових посета је сусрет са нашим људима овде и да  видимо који су њихови проблеми, да те проблеме решавамо, јер  и зато постоји Канцеларије за Косово и Метохију- казао је Петковић у Грачаници. Он је истакао да држава  Србија издваја значајна новчана средства за простор Косова и Метохије.

      -Реч је о капиталним пројеткима и ономе што ће омогућити останак и опстанак нашег народа  овде на Косову и Метохији, да наши људи овде имају живот достојан  човека у 21.веку.Зато ми је било битно и када сам обишао данас Сливово и тамо посетио породицу Павић и њима уручио  пољопривредну механизацију, да помогнемо људима  који  се баве пољопривредом, да могу још боље и више  да раде и да од свога  рада издржавају своју породицу.Обишао сам породицу Максимовић у Новом Бадовцу  где смо пре око две године започели  пројекат изградње куће , а ево ко што сада  видите  и након короне успевамо да завршимо све оно што је потребно за усељење четворочлане породице у  нову кућу, јер је њима помоћ итекако била потребна, с обзиром  да је реч о  социјално угорженој породици.И то је још једно испуњено обећање на личну иницијативу председника Александра Вучића – истакао је Петковић. Он је изразио задовољство да је посето и породици Стошић.

        -Ту смо да обилазимо наше људе, да решавамо проблеме и када је реч  о контејнерском нсељу, где сам и сам дао задатак да се уради једна свеобухватна  аналзиа, да се формира комисија и да се види  шта можемо да урадимо за све те људе. На свим пољима радимо оно што можемо. Постоје проблеми који су  дуги и по  20 година. Не можете све да решите одједном, али из дана у дан ипак проблеме решавамо. Решавамо их озбиљно и ја се  надам да то народ итекако примећује,а примећује  зато што овде постоји  пуна подршка председнику Александру Вучићу и Српској листи и држави Србији. Ми овде  водимо  рачуна о нашем јединству, водимо рачуна  о томе да  кроз јединство опстанемо и останемо јер смо крваво то једиснтво  изградили и  зато је важно да на њему инсистирамо.На њему пре свега инсистира наш народ, јер без једиснтва нема опстанка.То  смо добро разумели, ту смо лекцију добро научили и због тога храбро заједно  са својом државаом Србијом  и председником Александром  Вучићем гледамо сваки нови дан овде на Косову и Метохији који представља  нову наду за  будућност и опстанак нашег народа овде у нашој јужној покрајини- нагласио је Петковић. Он је казао и то да ће у предстојећем периоду  за 450 домаћинстава бити обезбеђен грађевински материјал  за завршетак кућа, од којих ће већина бити јужно од Ибра

         – Свака кућа овде на Косову и Метохији у српским срединама јесте светиња, сваки  кров над главом јесте свњтиња , јер означава наше присуство  и наш останак и опстанак. Такође водимо  рачуна и када је реч о елементарним непогадима. Држава Србија сада има више пара-казао је Петковић. је додао  да је Република  Србија издвојила 100 милиона динара помоћи породицама на КиМ које су претрпеле штету од поплава пре неколико месеци. Део средстава отишао је и на санацију речних корита.

      -Помогли смо 150 породица са  по 1000 евра. То су домаћинства из прве категорије угрожености од поплава.Сада помажемо 460 породица  највише на  Централном Косову и у  Косовском Поморављу из  друге категорије угрожености.Тим породицама обезбедићемо  по 50 хиљада динара- рекао је Пектовић. Он је нагалсио да ће држава Србија наставити да помаже свој народ на Косову и Метохији у циљу останка и опстанка. Додао је да је да ће се поред осталог вршити комплетна реконструкција Клиничко болничког центра у Косовској Митровици, као и да ће бити изграђена болница у Грачаници и бити решавана многа друга питања везана за опстанак и останак српског народа на КиМ.   С.И.

Подели на: