понедељак, 10. августа 2020. | 10:01

Без приштинске делегације на самиту у Прагу

Косовски званичници неће присуствовати самиту о Западном Балкану у Прагу, негодујући на изјаве чешког председника Милоша Земана да његова земља жели да повуче признање независности Косова.

 

Портпаролка косовске владе Доњета Гаши рекла је да се на Косову припремају за ванредне изборе, који спречавају премијера у оставци Рамуша Харадинаја да присуствује самиту.

“Харадинај самит у Вишеграду види као веома важан форум који доприноси демократским процесима, сарадњи и високим европским вредностима и због тога ће Косово остати саставни и активни део тога”, подвукла је Гаши, а преносе медији у Приштини.

Додају да је портпарол чешке владе Јана Адамцова потврдила да ниједан косовски званичник неће присуствовати догађају и да ће бити присутни само представници косовске амбасаде.

Вршилац дужности косовског министра спољних послова Беџет Пацоли рекао је да су најаве да би Чешка могла да опозове признање Косова “део напора Београда да шири лажне вести”.

“Чешка Република преко свог министра спољних послова Томаса Петричека потврдила је снажну подршку Косову као независној и сувереној земљи и њеној интеграцији у ЕУ, НАТО и међународне организације. Наше пријатељство и партнерство чврсти су као камен”, написао је Пацоли на друштвеним мрежама.

Подели на: