среда, 22. септембра 2021. | 04:55

Био је наша велика подршка

Владика рашко-призренски Теодосије о патријарху Иринеју

 

Владика рашко-призренски Теодосије рекао је данас у Грачаници да је патријарх Иринеј Србима на Косову и Метохији био велика подршка.
-Много бисмо могли да кажемо о нашем патријарху и њему заиста припада да буде отац свих нас, заиста на Косову и Метохији. Имао је велико разумевање за Косово и Метохију, за све нас који овде живимо истрајавамо, опстајемо. Био нам је велика подршка. Нарочито мени као епископу, свештенству и монаштву, али и оним верницима и народу који истрајавају све ово време и не желе да напусте ове свете просторе, рекао је Теодосије у манастиру Грачаница.
Према његовим речима, имао је разумевање за ситуацију на КиМ и саосећао је са сваким човеком. Његов став по питању Косова и Метохије, рекао је владика, био је веома јасан. Свети архијерејски сабор и патријарх сваки пут су истицали да се не смемо одрећи наше свете земље, нашег Јерусалима, нашег Призрена, Пећке патријаршије и Дечана, Грачанице.
-Говорио је да је то срце и наша душа. Да ако се одрекнемо Косова и Метохије и ако напустимо ове свете просторе, ми више нећемо постојати, нећемо бити оно шта су вазда били наши преци и наши свети и да ћемо постати потпуно нешто друго, нама страно и не нама својствено. Те речи и такав став патријарха нама уливају додатну снагу али и обавезу да ми истрајемо на том путу, да његов завет и аманет очувамо. Ја сам као епископ то доживео као његов аманет мени, да истрајемо до краја на овим просторима и да се не смемо никада, али никада, одрећи нашег Косова и Метохије, рекао је владика.
Говорећи о опстанку народа и будућности, владика Теодосије је истакао да опстанак на Косову и Метохији не зависи само од њих.
-Хтео бих да кажем да зависи од нас у тој мери колико смо ми верни на првом месту Богу и колико се уздамо у његову помоћ. Колико смо верни косовском завету и вредностима које су нас и одржале све ове векове иза нас и колико смо сложни, колико живимо у љубави и колико смо несебични да дамо себе другоме, да дамо и жртвујемо себе за оно што је најсветије. То је косовски завет и ако се будемо држали тога, онда за нас има наде и има нама опстанка, рекао је владика и додао са смо за кратко време изгубили два истинска пастира, родитеља, митрополита Анфилохија и патријарха Иринеја.
-Ми хришћани имамо наду и нарочито у овом тренутку се молимо за покој душе блажено почившег митрополита Амфилохија и патријарха Иринеја. Сматрамо да су они сад ближи Богу, и да имају већу слободу пред Богом и да нас они заступају у овом тренутку кад нам је заиста то и потребно, рекао је владика.   М.Ч.

Подели на: