Боцан-Харченко: Билатерални односи и Косово у фокусу посете Лаврова Београду

Односи Србије и Русије развијају се на најбољи начин, каже амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко и истиче да то потврђује и предстојећа посета министра спољних послова Сергеја Лаврова у чијем ће фокусу, каже, бити билатерална сарадња, ситуација у региону и питање Косова, као и кључне међународне теме, преноси Тањуг.

 

Боцан-Харченко је за Тањуг рекао да ће министар Лавров у Београд стићи у среду, 28. октобра, у послеподневним часовима, када ће се, каже, састати са председником Србије Александром Вучићем.

На констатацију да је после потписивања Вашингтонског споразума било много спекулација о “поремећеним” односима Београда и Москве, што је он сам, иначе, више пута демантовао, и питање да ли је у односима две земље све у реду и да ли овдашњу јавност у то може да убеди само посета Владимира Путина, Боцан-Харченко понавља да нема никаквих поремећаја и да се политички односи две земље развијају на најбољи начин.

Како каже, то доказују чести телефонски разговори председника Путина и Вучића, који сваки пут дају нов подстицај и смернице за даљи развој односа две земље.

“Председник Вучић је председнику Путину у контактима телефоном, а углавном се сада тако комуницира, на једном од првих места међу партнерима.Важно је колико су пута разговарали, али је још важније да су то били дуги и садржајни разговори”, наводи Боцан-Харченко.

“Ова посета није била планирана, али је много значајних догађаја којима ће присуствовати министар Лавров, као и питања која захтевају разговор на високом нивоу, а пре свега када је реч о нашим билатералним односима”, рекао је Боцан-Харченко.

Шеф руске дипломатије ће у четвртак присуствовати свечаности поводом завршетка радова на мозаику Храма Светог Саве, а Боцан-Харченко истиче да је допринос Русије извођењу тог “изванредног ремек-дела” био “и новчани и стваралачки”.

“Лавров ће се састати и са Његовом Светошћу патријархом Иринејом, као и сваки пут када је био у посети Београду. То одражава велико поштовање према патријарху и значајно је, пре свега, због свих садашњих искушења за православље и због односа Српске и Руске православне цркве као две најближе ,сестринске’ цркве”, рекао је амбасадор.

Додао је да ће Лавров отворити споменик “Вечне ватре” на гробљу Ослободилаца Београда у оквиру обележавања 75. годишнице Велике Победе у Другом светском рату.

“То ће нагласити да су наше земље јединствене у ставу да је неопходно очувати историјску истину и да је недопустива ревизија догађаја из Другог светског рата и улоге Совјетског Савеза, односно Црвене Армије, у ослобођењу Европе од нацистичких освајача”, каже Боцан-Харченко.

Истакао је да није дошло до застоја ни у једној области билатералне сарадње Србије и Русије, без обзира на потешкоће и ограничења изазвана пандемијом корона вируса, и да напредују сви кључни пројекти попут изградње брзе пруге Стара Пазова – Нови Сад у коју су укључене “Руске железнице”.

Нагласио је и значај пројекта гасовода кроз Србију и изразио наду да ће крајем ове или почетком следеће године бити завршен.

“То ће дати нов садржајнашој сарадњи у области енергетике. Имамо и друге послове, ту је и уговор о испоруци гаса, повећање капацитета Банатског Двора. Да издвојим и сарадњу у сфери високих технологија, пре свега употребе нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, односно примене нуклеарних технологија у медицини, пољопривреди, индустрији…”, навео је Боцан-Харченко.

Додао је да две земље успешно сарађују и у борби против Ковида-19 и изразио уверење да ће испорука руске вакцине ту сарадњу подићи на виши ниво.

Боцан-Харченко је приметио да очекивани резултати нису постигнути једино у трговинској размени, која је почетком године, пре пандемије корона вируса, пројектована на око четири милијарде долара.

Коментаришући уврежено мишљење да развој односа Београда и Вашингтона “не прија” Москви и обрнуто, амбасадор напомиње да Русија има своју агенду и да се не такмичи, већ да развија односе који су у узајамном интересу.

“Што се тиче садржаја, перспективе и усмерености ка будућности, односи Србије и Русије премашују односе Србије са многим земљама. Најважније је да спроводимо оно што је договорено и што доприноси развоју привреде, животног стандарда грађана, политичким односима…”, каже Боцан-Харченко.

Упитан може ли се и када очекивати да Путин посети Србију, амбасадор каже да је та посета планирана и неколико пута потврђена у разговорима српског и руског председника, али да није одређен формални термин.

“Погрешно је наведено да је посета отказана. То није ни близу реалности. Посета је потврђена, али се чека погодан тренутак. Треба узети у обзир ситуацију у Русији, пре свега када је реч о епидемији која се разбуктава, као и свугде. Нема сумње, председник Путин ће доћи у Србију”, поручио је Боцан-Харченко.

На питање како гледа на састав нове Владе Србије и да ли има решења која су за њега изненађење, попут ресора енергетике, Боцан-Харченко је нагласио да ће Русија сарађивати са свим члановима нове владе и да је спремна да развија односе и реализује договорене планове.

“Када је реч о конкретним решењима, са већином кандидата за министре ми смо сарађивали и када су били на другим положајима, развијајући активне и разноврсне односе, што даје могућност да то и наставимо на најбољи начин”, поручио је Боцан-Харченко.

 

Подели на: