петак, 07. маја 2021. | 15:38

Богу хвала за овај подухват

На брду Камиља у околини Лепосавића постављен православни крст

 

Крст је висок двадесет, широк дванаест метара и од сада биће вечни симбол Лепосавића и овог дела Ибарске долине, а видљив је како са подручја Косова и Метохије тако и из централне Србије.
Лепосавић, 2. Октобра- На иницијативу Црквене општине Лепосавић и верног народа овог краја, Епархије Рашко- Призренске, Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске уз благослов Епископа Рашко- Призренског у околини Лепосавића на брду Камиља, на надморској висини од 905 метара постављен је крст. Овај православни знамен подигнут је поводом 800 година аутокефалности Српске паравославне цркве и 1000 година од успостављања Рашко- Призренске епархије.
Цео посао започет је прошле године, а радови су били веома захтевни с обзиром да се ради о веома неприступачном терену. Изградјен је прилазни пут и доведена струја, тако да је крст осветљен и видљив и ноћу надалеко.
Протојереј Миломир Влашковић , захвалан је Богу и верном народу на оствареном великом подухвату, који ће у духовном смислу много значити.
– Господу Богу хвала за овај подухват, за крст који постависмо уз благослов нашег Епископа Теодосија. Крст је висок двадесет метара, широк дванаест метара и својим крацима обгрлиће све оне који оведе долазе. Уз помоћ нашег народа и много донатора и изводјача радова, широм Србије , Републике Српске и Црне Горе, којима смо од срца захвални, остварисмо ово дато обећање. Још једном Богу хвала за овај велики и нама веома драг подихват, казао је протојереј Влашковић.
Радови на уредјењу овог простора тек предстоје, а када буду завршени овде ће се радо долазити, јер се са Камиље пружа величанствени поглед на панораму Лепосавића и овај део Ибарске долине који спаја простор Косова и Метохије са централном Србијом. В.Вукојевић

Подели на: