уторак, 21. септембра 2021. | 02:09

Брисел укида путне рестрикције за грађане “трећих земаља”

Амбасадори земља ЕУ подржали су јутрос препоруку Европске комисије да се ублаже критеријуми за улазак грађана из трећих земаља који су примили обе дозе вакцине, као и да се прошири листа земља са повољном епидемиолошком ситуацијим која омогућава укидање рестрикција на улазак у ЕУ.

 

 

Препорука је да земље чланице попусте неке од тренутних рестрикција на путовања посебно за оне који су ревакцинисани потврђеним вакцинама”, речено је у Европској комисији.

У Комисији додају да ће Савет ЕУ убрзо проширити и листу трећих земаља чијим грађанима ће на основу добре епидемиолошке ситуације бити дозвољено путовање у ЕУ, а на основу олакшаних критеријума.

Тренутно се на “зеленој листи” трећих земаља из којих је дозвољено путовање у ЕУ, без обзира на примљене вакцине, налази само седам земаља.

“Пут до укидања рестрикација на улазак у ЕУ јесте и листа земаља са повољном епидемиолошком ситуацијом. Ту смо предложили да се праг инфицираних у последњих 14 дана на 100 хиљада становника подигне са 25 на 100 особа”, наводе у Комисији.

У Бриселу напомињу да ће се тренутна листа од само седам земаља којима је одбрене улазак у ЕУ ускоро “значајно проширити” и да би на њој требало да се нађе и Србија, и то на основу напретка у вакцинацији.

Очекује се да земље чланице ЕУ до краја маја размотре предлог Комисије и усвоје нову “проширену” листу земља за чије ће грађане бити отворене границе ЕУ, уз евентуално поштовање мера при уласку као што је негативан тест.

Подели на: