Брнабић: Немамо много пријатеља и партнера попут Словачке

Србија и Словачка имају веома добре, партнерске и пријатељске везе, као и све боље економске односе, а данас је затворено једино отворено питање потписивањем Споразума о регулисању дуга Србије према Словачкој Републици, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

 

Aна Брнабић је, после састанка са словачким колегом Петром Пелегринијем, захвалила Словачкој на континуираној подршци Србији на европском путу и подвукла да је Словачка једна од земаља ЕУ која сваки пут гласа да се отвори највећи број поглавља за чије је отварање Србија спремна и заговара агенду проширења Уније.

Такође, захвалила је и на принципијелном ставу Словачке да не призна једнострано прогашену независност Косова, као и на томе што увек гласа уз Србију када је у питање чланство Косова у међународним организацијама, попут Унеска или Интерпола.

Српска премијерка подсетила је да се током њене посете Братислави прошле године разговарало о споразуму о измирењу дуга, који је данас и потписан.

То, истакла је, показује да Влада Србије враћа своје дугове који су направљени пре 25 и више година и да је Србија одговоран и поуздан партнер Словачкој, која ће увек моћи да рачуна на њу.

Ана Брнабић захвалила је Словачкој и на сарадњи у контроли граница, те навела да је 142 полицијска службеника словачког МУП-а на српско-бугарској граници.

Истакла је да је даљи фокус на додатном унапређењу економске сарадње, будући да је из године у годину трговинска размена између две земље све боља.

Изнела је податак да је 2018. година био до сада незабележен обим трговниске размене од око 566 милиона евра, што је повећање од готово десет одсто у односу на 2017. годину.

Премијерка Србије је додала и да, ако постоји неко у Европи ко је једнак заговорник да треба искористити прилике четврте индустријске револуције, образовање, технологије, електронске управе, онда је то Словачка и премијер Пелегрини.

“Немамо много пријатеља и партнера каква је Словачка”, подвукла је Ана Брнабић.

Указала је и да су националне мањине важна ствар која повезује две земеље.

Додала је да јој је Пелегрини, током њене посете Братислави, захвалио за бригу Србије према словачкој националној мањини и истакао да она добро живи у нашој земљи и да има услове за образовање и развој културе на сопственом језику.

Ана Брнабић је рекла и да јој је увек задовољство када чује тако нешто, јер је Србији у интересу да националне мањине живе добро, да остварују своја права овде и да знају да су они богатство које Србија има.

Навела је и да је за Национални савет словачке националне мањине издвојено ове године око 80 милиона динара.

Истовремено, захвалила је Пелегринију што српска мањина у Словачкој ужива веома добре услове за очување језика, индентитета и културне баштине.

Подсетила је да од 2010. српска заједница у Словачкој добила званични статус националне мањине, што, како је рекла, нису урадиле ни неке земље чланице ЕУ.

“У разговорима смо постигли неке конкретне договоре, што показује да се јако добро разумемо и да ћемо свакако имати још боље и блискије односе”, закључила је премијерка Србије.

Петер Пелегрини је изјавио да је очекивао јачу реакцију Европске уније и њених чланица на упад специјалних јединица косовске полиције на север Косова и Метохије.

Рекао је да је Словачка као чланица ЕУ веома забринута што Приштина не испуњава обавезе из Бриселског споразума, али и због изостанка јаке реакције на провокације албанске стране и на последњу акцију РОСУ на северу КиМ. “На страни смо Србије и бићемо увек критични према ономе што ради Приштина”, нагласио је Пелегрини.

Пелегрини је истакао да је Словачка трајни заговорник проширења Европске уније и да Србија једног дана постане њена чланица.

Додао је да Братислава разуме фрустрацију Београда која произлази из тога што је Приштине увела таксе на робу из Србије. “Апсолутно смо сагласни да је ова мера Приштине против споразума Цефта и да се њоме нарушава поверење у овом региону”, навео је словачки премијер.

Према његовим речима, став Словачке по питању КиМ се не мења нити ће се променити.

Планиран је и пленарни састанак две делегације у којима су и амбасадорка Словачке Дахмар Репчекова и министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић.

Теме разговора биће побољшање економске сарадње, подршка европском путу Србије, њеном територијалном интегритету и суверенитету.

Пелегрини се раније састао и са председником Србије Александром Вучићем у Генералном секретаријату Председништва Републике.

Подели на: