Брнабићева и Курти на панелу у Лондону

Директор Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти отворио је самит о Западном Балкану у Лондону, на којем поред премијера држава Западног Балкана учествује и косовски премијер Аљбин Курти.

 

Сума Чакрабарти је рекао да је у регион Западног Балкана ЕБРД који је, како каже, “глобална банка са европским срцем” уложила више од 13 милијарди евра. Половина тог новца је уложена у Србију.

ЕБРД је на Балкану реализовао 600 пројеката у области инфраструктуре, енергетике, предузетништва и пољопривреде.

Чакрабарти је поручио да је жеља ЕБРЂа да наш регион успе и да се оснажи ради добробити свих грађана.

Као и пре две године Србију представља премијерка Ана Брнабић која је истакла да је приоритет улагање у инфраструктуру како би се повезао регион, као и да се оживи иницијатива “мали шенген”.

Указала је да је и даље на снази такса Приштине од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.

“То је лоше за регион. И зато, још једном позивам господина Куртија да размисли о таксама јер морамо да будемо практични ако желимо да повећамо трговину и привучемо инвестиције, јер грађани очекују то од нас”, поручила је премијерка Србије.

На панелу учествују и премијери Албаније, Хрватске, БиХ и Црне Горе, као и косовски премијер Аљбин Курти.

Ово је био први пут да су се сусрели Брнабићева и Курти. Он је на панелу рекао да хоће да ради на односима са Београдом. Жели добре односе са Србијом, али таксу од 100 одсто на робу из централне Србије замениће, каже, реципроцитетом.

“Желимо таксе да заменимо рециороцитетом, што неће бити освета, већ се осећамо дискриминисано и хоћемо једнакост”, рекао је Курти.

Након панела, премијерка Србије имала је билатерални састанак са директором ЕБРЂа.

Подели на: