среда, 19. маја 2021. | 01:53

Брнабићева са Вархељијем: Наставак реформи приоритет нове владе

Премијерка Ана Брнабић је у разговору са европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Оливером Вархељијем истакла да је чланство у ЕУ кључни спољнополитички приоритет Србије, а да ће наставак реформи бити приоритет будуће Владе Србије.

 

 

Ана Брнабић и Оливер Вархељи разговарали су о Годишњем извештају Европске комисије о напретку Републике Србије.

Брнабићева је нагласила да је циљ свих реформи које Србији спроводи на путу ка ЕУ, бољи живот грађана.

Рекла је и да је европска будућност Западног Балкана важна за стабилност целог региона, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Председница владе је оценила да је значајно то што су економски критеријуми у Извештају позитивно оцењени.

Председница Владе и комесар Вархељи посебно су разговарали о Економско-инвестиционом плану Европске комисије за Западни Балкан.

Планом су предвиђена бесповратна средства у износу од девет милијарди евра из ИПА фондова и још 20 милијарди евра средстава од међународних финансијских институција за регион Западног Балкана, за период од 2021. до 2027. године.

Брнабићева је оценила да је тај план додатан подстицај и помоћ за наставак реформских процеса и да ће допринети расту БДП и јачању економија.

Као приоритетни, издвојени су пројекти у области инфраструктуре, обновљивих извора енергије, зелене економије и дигиталне инфраструктуре.

Вархељи је разговарао са представницима Националног конвента о ЕУ и представницима дела опозиције.

Подели на: