Циљ састанка у Берлину: Решење блокаде дијалога

Европски комесар за проширење Јонахес Хан изјавио је да главни циљ састанка у Берлину 29. априла, који су организовали лидери Немачке и Француске са западнобалканским званичницима, треба да буде решење блокаде дијалога између Београда и Приштине.

 

Хан је поздравио иницијативу Париза и Берлина и њихов обновљени интерес за регион, и истакао да одрживо решење мора да дође из Београда и Приштине које морају и да га спроведу.

Европски комесар је у интервјуу за агенцију ДПА, који је на свом сајту објавио немачки лист Ханделсблат, рекао да решење наметнуто споља не може да функционише.

Говорећи о томе што председништво ЕУ и кључни регионални играчи попут Аустрије и Италије нису позвани на састанак, Хан истиче да државе чланице често покрећу такве инцијативе.

„Интеграција западног Балкана у ЕУ је политички приоритет за целу ЕУ, као што су једногласно потврдиле државе чланице. То мора бити и сигнал на овом састанку у Берлину. Решење косовског питања и стабилност и напредак у другим земљама у региону ће се постићи само ако делујемо усклађено и везујемо Западни Балкан веродостојно, као што је једногласно одлучено, за ЕУ“, оценио је Хан.

Упитан да ли је оптимистичан да ће земље ЕУ следити препоруку Француске, која је критична према обновљеном проширењу ЕУ, Хан подсећа да је перспектива приступања земаља Западног Балкана једногласно потврђена од стране држава чланица ЕУ на самиту у Софији прошле године.

„И то је у интересу Уније. Јер, ако не извозимо трајно стабилност у наше непосредно окружење, увозимо нестабилност“, оценио је европски комесар.

Подели на: