Дачић: Борелу неће бити лако, могуће и да ће бити опструиран

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Жозепу Борелу, ако буде изабран за шефа европске дипломатије, неће бити лако и да ће се на њега вршити притисак, а да је могуће и да ће бити опструиран.

 

“Ми поздрављамо кандидовање Борела. Радујемо се што долази из земље која не признаје Косово. Има искуство у европској администрацији, он је наш пријатељ, долазио је овде у посету”, рекао је Дачић.

Он је навео да је два дана пред Борелово кандидовање са њим вечерао у Панами на инаугурацији тамошњег председника и да му је тада рекао да “ми навијамо за њега, да је наш главни фаворит”.

“Неће му бити лако и на њега ће се вршити притисак да се не бави он тиме него да одреди неког специјалног представника, а можда ће га и опструирати неки. Да ли ће бити изабран то ћемо тек да видимо у наредном периоду”, рекао је шеф српске дипломатије.

Кад је реч о дијалогу Београда и Приштине, Дачић каже да смо ми толико трпљења показали и увек смо спремни да наставимо дијалог, али је предуслов укидање такси.

Упитан да ли оставка Рамуша Харадинаја и његов одлазак у Хаг, одлажу одлуку која би могла да претходи обнови дијалога, Дачић наглашава да је реч о наставку политичке фарсе која има тешке последице и да се тиме блокира дијалог.

“Убеђени смо да Приштина не жели компромис, односно да покушава да врати међународну заједницу на политику аутопилота – то значи, ви сте признали Косово, шта имамо више да разговарамо са Србијом”, навео је он.

Ово је политички маневар, оценио је, Харадинај је поднео оставку да би победио на изборима, а Хашиму Тачију и другима не одговарају избори.

“Мислим да се ЕУ и међународна заједница недовољно конкретно и оштро баве ситуацијом у Приштини, да не желе да употребе сва средства да се дође до договора”, рекао је Дачић, подсетивши да се скуп у Дејтону никад не би десио да није било извесно да ће тај договор бити постигнут.

Овде, Ангела Меркел заказује састанак за који није сигурно да ли ће се десити и бити успешан. Онда је дала Макрону велики знак питања како да позове све те људе и да испадне опет да је Харадинај јачи од свих, напомиње Дачић.

“Сигуран сам да је то пет минута посла. Они су их створили, није питање да они не желе да их слушају, већ мисле да не морају да их слушају”, закључио је Дачић.

Подели на: