среда, 19. маја 2021. | 00:54

Дачић: Независност такозваног Косова мртво слово на папиру

Независност такозваног Косова је мртво слово на папиру, поручио је данас министар спољних послова Ивица Дачић поводом изјаве Аљбина Куртија да ће анализирати шта је до сада договорено између Београда и Приштине и како се то одражавало на живот грађана на КиМ.

 

Дачић је тим поводом поставио питање шта лидер Самоопредељења и кандидар за премијера Косова има да анализира када, како је рекао, Приштина није спроводила оно што је договорено у Бриселу.

“Мислио сам да нема горег од Харадинаја, а можда има… Што се мене лично тиче, много су нам помогли да учврстимо нашу позицију, само нека наставе тим путем. Приштина каже да је Бриселски споразум мртво слово на папиру, па и независност Косова је мртво слово на папиру”, рекао је Дачић новинарима на Сајму медија који је данас посетио.

На питање како види развој ситуације на КиМ и да ли ће у скорије време још нека земља повући признање независности Косова, шеф српске дипломатије каже:

“То не смем да причам, јер ће ови у Приштини да падну у несвест. Не шалим се, расположење је такво. Не би они повукли кандидатуру за Интерпол да ситуација није таква да више нигде не могу да прођу, а поготово тамо где је потребна двотрећинска већина и где нису у питању европске земље”, рекао је Дачић и додао да је за Србију то велика ствар.

Министар се осврнуо и на аферу са пребројавањем српских гласова на изборима одржаним на КиМ која га, каже, подсећа на документарно-играни филм који су Американци снимили о еболи.

“Броје српске гласове са маскама! То не само да је расизам, већ представа која се одвија пред очима читавог света и сви ћуте”, казао је Дачић.

Према његовим речима, Србије треба да без икаквих комплекса настави борбу за заштиту својих државних и националних интереса.

“Ко хоће и ко нам је пријатељ, можемо с њим, а ко неће и ко ради против нас – па без свакога се може”, навео је Дачић.

Приметио је и да се Међународна заједница стално поставља тако да се Приштина случајно не увреди наводећи као пример то што је амбасадор Велике Британије у Приштини разговарао са Куртијем у канцеларији у којој се налазила застава Албаније.

Као одговор на примедбе Београда, Британци су, додао је, рекли да они не уређују туђе просторије.

“Следећи пут када дође амбасадор Велике Британије, ставићу у мом кабинету и заставу Републике Српске, да видим да ли ће седи. Не можете ни моје просторије да уређујете”, истакао је Дачић.

Министар је додао и да ће други поштовати Србију, онолико колико је Србија јака.

Подели на: