петак, 18. јуна 2021. | 05:15

Дачић: Нова седница Савета безбедности о КиМ 31. октобра

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже за РТС да је Јужна Африка овог месеца председавајућа СБ УН и да је за 31. октобар заказала редовну седницу СБ о КиМ. Дачић је истакао да је за државне и националне интересе веома важно да Срби јединствено учествују на изборима на КиМ и гласају за представнике Српске листе, јер се, сматра, мора заштитити српски народ од тога да неко други бира његовепредставнике.

 

Ивица Дачић је рекао да је Србија после дугог затезања са Великом Британијом, договорила неку динамику тих редовних седница и да сада више нема тих проблема.

Та тема се, каже, сада налази на агенди и 31. октобра ће се расправљати о најновијем извештају генералног секретара УН о КиМ.

“За државне и националне интересе Србије, за остваривање свих тих наших замисли и идеја о томе шта треба да се ради на КиМ – Срби треба да изађу на изборе на КиМ, треба да гласају за представнике Српске листе. Ту је реч о томе да морамо да заштитимо српски народ од тога да њима други бирају представнике. Ако желимо да заштитимо наш народ на КиМ њихови легитимни представници треба да учествују у доношењу свих одлука”, истакао је Дачић.

Према Дачићевим речима “неко би највише волео да у косовски парламент уђу представници оних Срба који су против државне политике Србије”.

То би, наводи, највише желели представници приштинских власти, али и представници међународне заједнице.

“Зато би тиме извршили легитимизацију те државе да је Косово такозвана независна држава. Мислим да је важно да сви Срби изађу на изборе, подрже Српску листу, да тако наставим ода се боримо за наша права на КиМ”, додао је Дачић.

Шеф српске дипломатије наводи да манипулације ескалирају све више.

“Договорено је да сви Срби имају прво гласа, без обзира да ли има српска или косовска документа. Кроз те бирачке спискове, кроз право гласа, кроз представнике у бирачким одборима, очигледно да би неко да од загарантованих десет представника има што више својих. Као што Загреб не признаје легитимитет Комшићу у БиХ, зато што је изабран гласовима муслимана. Тако се и овде претпоставља да би такви Срби служили њиховим интересима”, истакао је Дачић.

Према његовим речима, ОЕБС је раније учествовао више у организацији избора.

“Они од избора до избора све више иду у одстрањивање међународних организација. Без ОЕБС-а нема поштених избора на КиМ. Жеља притштински власти је да отера све међународне мисије са КиМ, да би могли да раде шта хоће”, рекао је Дачић.То је, према Дачићевим речиима, више порука за Србе.

“Да сви Срби изађу и гласају за СЛ, да би се избегла манипулација са убедљивом победом”, истакао је Дачић.

Биће нових повлачења признања Косова

Акција Србије, навој, даје резултате и тера Приштину да иде на компромис.

“Када ће бити неких нових повлачења ја сад не могу да кажем. Није ни упутно. Неким земљама су повукли економску помоћ зато што су повукли признање. Биће до краја године, јер ће тај број пасти испод половине чланица УН”, навео је Дачић.

У САД се догодио један догађај који показује да постоји велики сукоб на релацији Стејт департмент – Конгрес.

“Помпео је оптужио Енгела да врши страхвит притисак на дипломате из Стејт департмента, да им прети. Ми смо говорили о њему да је велики Албански лобиста. Можете замислити какав притисак врши и на друге земље везано за КиМ, а добијао је милионе долара из Приштине”, рекао је Дачић.

То је, наводи, велики показатељ да постоји велики сукоб око спољне политике.

“Један конгресмен у Америци је рекао да српска дијаспора ништа не тражи. Зато што смо будале. Ми да неког гласамо, а да не очекујемо ништа, то нико тако у свету не ради”, додао је Дачић.

Одговарајући на питање да ли је све у реду у владајућој коалицији, на релацији СПС – СНС, Дачић одговара да је са Вучићем био у САД, да заједно раде на циљевима.

“Свако има своје страначке интересе. То није само надметање са опозицијом. То је све у зони нечега што је нормална, политичка и парламентарна борба. Увек има малих сукоба, али ми радимо у интересима Србије, да Србији буде боље”, казао је Дачић.

Подели на: