субота, 23. октобра 2021. | 22:46

Дачић: Односи Србије и САД бележе позитивну динамику

Унапређење односа са Сједињеним Америчким Државама представља један од спољно-политичких приоритета Србије, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић и оценио да тренутно односи две земље, упркос реалним изазовима, бележе позитивну динамику.

 

Дачић је, отварајући конференцију “Савезништво САД са Југославијом – Србијом: Хладни рат, позитивни аспекти америчко-српске сарадње кроз историју”, навео и да је последњих година интензивиран политички дијалог на свим нивоима и у бројним областима.

“Унапређење односа са САД представља један од спољнополитичких приоритета Србије, као израз уважавања значаја САД у глобалном међународном поретку и остваривању пројекције нашег региона као безбедносно и економски стабилног и демократски утемељеног дела уједињене европске заједнице држава”, казао је шеф српске дипломатије.

Додаје да томе сведочи и управо окончана посета председника Александра Вучића Вашингтону, током које је председник имао важне разговоре са високим америчким званичницима и на којима је поновљена недвосмислена и безусловна подршка наставку дијалога са Приштином и моменталном укидању такси које је Приштина незаконито увела Србији и БиХ.

Питање Косова и Метохије, које је за Србију од виталног националног интереса и представља највећи политичко-безбедносни изазов, такође је важна тема политичког дијалога две земље, казао је Дачић и додао да упркос разликама у ставовима, Србија остаје потпуно отворена за даље разговоре на техничком и политичком нивоу.

Додаје да при томе Србија САД види као једног од кључних партнера у процесу постизања трајног и одрживог решења.

“Надамо се да ће специјални изасланици САД Гренел и Палмер наставити свој конструктиван приступ и активан ангажман у превазилажењу застоја у дијалогу, као и да ће пружити помоћ у изналажењу обострано прихватљивог, фер и одрживог решења”, истакао је Дачић.

Наводи и да се Србија нада да ће одмах након укидања незаконито уведених такси на робу из централне Србије и БиХ, без додатног условљавања мерама реципроцитета, дијалог бити настављен.

Србија цени подршку САД на путу ка ЕУ
Србија посебно цени подршку коју САД континуирано пружа у остваривању пуноправног чланства у Европској унији, казао је Дачић додајући да очување позитивне динамике у процесу европских интеграција је од кључног значаја за стабилност и развој Србије, али и целог региона.

Истакао је и да је за Србију јако важно јачање билатералне сарадње са САД и на другим пољима – културе, науке, спорта и других области, што се, додаје, посебно односи на потребу за интензивирањем економских веза и сарадње са инвестиционим партнерима.

Дачић каже да Србија у својим односима са САД, као и у свом целокупном деловању на међународном плану, настоји да се потврди као активан, одговоран и поуздан партнер који је истовремено и носилац регионалне стабилности.

Према његовим речима, данашњи скуп ће послужити сагледавању историјског контекста и осветљавању позитивних искустава историјског савезништва.

“Данашњи догађај представља јасну потврду настојања да наше односе оснажујемо не само на политичком и економском нивоу, већ и кроз јачање научних, културних и свих других веза које ће наше државе и народе чинити ближе једне другима”, казао је шеф српске дипломатије.

Дачић је приметио да су у готово 140 година дипломатских односа односи Србије и САД пролазили кроз много фаза од којих, како каже, нису баш све биле позитивне и узајамно корисне.

Ипак, Дачић наглашавајући само позитивне ствари из односа две земље, каже да на значај и размере међусобног поштовања подсећа и најдирљивији моменат у тим односима када се 28. јула 1918. године, у част жртава српског народа у Великом рату, српска застава завиорила на Белој кући, али и на свим америчким јавним институцијама.

“Била ми је изузетна част што сам 2018. године и сам имао прилику да и у Вашингтону, у Конгресу САД, као и у Београду, обележим овај датум, присећајући се са америчким пријатељима историјског савезништва наша два народа”, додао је шеф српске дипломатије.

Подећајући на угледне српске научнике, попут Николе Тесле и Михајла Пупина, Дачић је казао да су и они приближили Србију Америци, а да су њихова историјска достигнућа додатно повезала два народа и дала немерљив допринос човечанству.

Подели на: