четвртак, 06. маја 2021. | 15:33

Дачић: Србија се стрпљиво залаже за дијалог и примену договора

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић, у обраћању на седници Савета безбедности Уједињених нација о раду Мисије УН на Косову, рекао је да Србија веома озбиљно и одговорно приступа дијалогу са Приштином који траје већ скоро деценију.

 

Ивица Дачић је нагласио да је пре више од седам година, заједно са Хашимом Тачијем у Бриселу, након тешких преговора и великих уступака са наше стране потписао Бриселски споразум, а да је гарант тог споразума била Европска унија, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Министар је нагласио да је у том телу Приштина обманула, не само Београд, већ и Европску унију, јер је након његовог потписивања, одбила да га спроведе и формира Заједницу српских општина са образложењем да није у складу са приштинским уставом.

“Ми годинама постављамо Европској унији питање, које сам и овде постављао више пута – да ли уопште можемо назвати дијалогом и споразумом нешто о чему разговарамо, договоримо се, потпишемо, а онда једна страна каже “ми нећемо спровести договорено”, истиче Дачић.

“Питам вас и сад – шта би се десило да је Србија одлучила да не спроведе своје обавезе? Да ли бисте имали стрпљења, разумевања и изговора као што их имате за представнике Приштине већ више од седам година? Србија је, и поред свега овога, стрпљиво наставила да се залаже за дијалог и примену договореног, уз наду да ће и други увидети колику штету читавом процесу наноси овакво неприхватљиво понашање Приштине”, наводи се у обраћању министра Дачића.

Према речима министра, охрабрује то што је прошле недеље, током посете Приштини, специјални изасланик Лајчак инсистирао на пуном спровођењу постигнутих споразума.

Негативне реакције Приштине на његове изјаве, међутим, говоре о томе да тамо и даље не постоји политичка воља неопходна за суштински напредак у процесу дијалога, ” – казао је Дачић.

Министар је рекао да је и споразум из Вашингтона Приштина почела да крши у делу који се односи на једногодишњи мораторијум на активности у вези са признањем самопроглашене независности Косова, тако што је наставила да лобира за нова признања и на тај начин урушава поверење и обесмишљава договоре постигнуте у доброј вери.

“У Извештају који данас разматрамо, као и у већини извештаја од успостављања УНМИК, изражена је забринутост због великог броја инцидената који су усмерени према Србима на Косову и Метохији”, нагласио је шеф српске дипломатије.

Додаје да упркос апелу на локалне власти да брзо реагују како би пронашли починиоце и јавно обешрабрили овакве акте, за Србе на Косову и Метохији правда је спора и недостижна, а број инцидената се не смањује.

Министар је рекао да чак и у време пандемије и додатно отежаних услова живота акти усмерени против српске заједнице се настављају истим интензитетом.

Навео је да је пре само пар недеља у селу Доња Брњица, надомак Приштине, Албанац пуцао на српску децу у дворишту основне школе, а у селу Бабин Мост код Обилића, покушана је отмица српске девојчице док се враћала из школе.

“Напади на повратничке породице никада нису ни престајали. Да не спомињем све случајеве паљења кућа, крађа и застрашивања” – истакао је министар.

Министар је акценат дао и српској културној и верској баштини на Косову и Метохији, те је указао и на покушаје Приштине да прекроји историју, негирајући да су српске цркве на Косову и Метохији заиста српске.

Истакао је да је сувишно да понавља да је присуство УНМИК на Косову и Метохији и даље неопходно и да се очекује да ова мисија настави са активним спровођењем свог мандата, као и да је подједнако важно и присуство ЕУЛЕКС, због ангажмана у области владавине права и КФОР као главног гаранта безбедности.

“Разговори које смо наставили у Бриселу нису лаки, јер између нас и даље постоје значајне разлике у приступу, али искрено верујемо да је дијалог једини могући начин да дугорочно решимо наше проблеме и обезбедимо боље односе, мир и стабилност у региону,” рекао је министар.

Шеф српске дипломатије своје обраћање закључио је констатацијом да смо почетком септембра начинили корак у добром смеру, као и да је економска сарадња важна за будуће политичке договоре, али је нагласио и да је пут до политичке нормализације дуг.

Подели на: