субота, 17. априла 2021. | 19:37

Данас заседа Кризни штаб, стиже још пола милиона вакцина “Синофарма”

Од почетка пандемије у Србији је на коронавирус тестирано 3.002.480‬ особа, а укупно је регистровано 474.807 заражених. Преминуло је 4.508 пацијената.

 

12:49
Пацијенти ће ићи у Батајницу и Крушевац, “Бежанијска коса“ и “Звездара“ за сада не прелазе у ковид систем
Након састанка министра здравља Златибора Лончара са директорима ковиђболница, саопштено је да се коронавирус поново захуктава, и да је већи број примљених у болнице него отпуштених.

Велики је број прегледа у тријажним центрима, рекла је Ивана Милошевић, заменик директора Инфективне клинике КЦС.

Договорено је да се болесници пре свега упућују у ковиђболнице у Батајници и Крушевцу, а да КБЦ “Бежанијска коса” и Звездара за сада не прелазе у ковид систем.

Наравно, како је додала, рачуна се на капацитете КБЦ Земун и Драгиша “Мишовић”.

Нови састанак ће бити одржан у понедељак.

12:10
У Пчињском округу 146 новозаражених, компликује се ситуација у Сурдулици
Према најновијем извештају из Градског штаба, у две ковиђболнице у Врању смештено је 145 пацијената, а код 133 потврђена је инфекција коронавирусом. Исто толико људи има упалу плућа, 70 прима кисеоник, што говори да је њихова клиничка слика тешка и средње тешка.

Број новозаражених варира претходних дана, али је између 80 и 120.

Директорка завода за јавно здравље Светлана Стојановић наводи да је у Пчињском округу јуче тестиран 451 узорак, од којих 146 позитивно – 86 у Врању, 25 у Сурдулици, 11 у Бујановцу, 12 у Владичином Хану, 4 у Трговишту и 8 у Прешеву.

“Епидемиолошка ситуација је ванредна, не само у Врању, него и осталим општинама Пчињског округа. Општине попут Сурдулице, Хана, Бујановца и Прешева имају значајан скок броја новооболелих”, истиче Стојановићева.

Што се тиче самог Врања, како је додала, пре десетак дана број новозаражених се кретао између 120 и 130 у једном дану, а у претходна четири дана се кретао између 70 и 100.

У Сурдулици се компликује епидемиолошка ситуација. Број новооболелих је 25, а у ковид болници су 64 пацијента.

У српским срединама на КиМ преминуле још две особе
У српским срединама на Косову и Метохији преминуле су још две особе од ковида 19, тако да је од избијања епидемије укупно преминуло 113 пацијената, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Преминуле особе су из Косовске Митровице и Лепосавића. Регистровано је 56 новоинфицираних особа, међу тестираних 110.

Новооболеле особе су из Косовске Митровице – 30, Звечана – 6, Лепосавића – 8, Зубиног Потока – 6, Косовске Каменице – 1 и Прилужја – 5.

Из изолације је изашло 30 особа, док је активних 657 случајева.

11:45
На ковид одељењима у Чачку 85 пацијената, две особе преминуле
На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 85 пацијената. У респираторном центру смештено је 11 пацијената, 2 пацијента је на респиратору. Две особе су преминуле.

У протекла 24 часа био је пријем 12 пацијената и отпуст 5 пацијената.

Од 243 узорка из Чачка позитивних је 41, из Горњег Милановца од 50 узорака позитивних је 15, из Лучана од 18 узорака позитивно је 6 и из Ивањице од 56 узорака позитивно је 15. Укупно 77 позитивних од 367 узорака.

У четвртак, 04.03. ревакцинисане су 344 особе, а 11 особа је вакцинисано.

За последња 24 часа у пријемно – тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било је 84 прегледа, од чега 43 прва прегледа.

10:52
У Расинском округу 191 новооболели
За последњих 24 часа у Расинском округу коронавирус је потврђен код још 191 пацијента у четири општине.

Највише новоинфицираних је у Крушевцу 129, Трстенику 36, Александровцу 21 и Брусу 5.

На инфективном одељењу Опште болнице хоспитализовано је 106 пацијената.

У Расинском округу до сада је вакцинисано 29.118 лица, од чега је 18.378 примило другу дозу.

10:45
Златиборски округ – 358 пацијената на болничком лечењу
У ковиђболницама и стационарима у Златиборском округу ситуација је слична јучерашњој – смештено је 358 пацијената, од тога 16 на респиратору.

У ковид амбулантама прегледано је нешто мање људи, укупно 1.063 и даље највише у ковиђамбуланти ужичког Дома здравља.

09:42
Ниш – 292 новозаражена, 50.000 вакцинисаних
Број првих прегледа у Нишу је достигао 450, што се није десило још од почетка епидемије. Новозаражених је јуче било 292.

За наредна два викенда најављено је затварање бувље и ауто-пијаце.

Директор Дома здравља Милорад Јеркан каже да је у Нишу 50.000 људи примило вакцину, а скоро 30.000 и другу дозу.

Сматра да је решење за Ниш да се апсолутно суботом и недељом затворе сви објекти, осим прехране, апотека и здравствених установа.

Власнику ресторана у Нишу, где је јуче прекинута журка, осим прекршајног налога написана је и кривична пријава за неспровођење епидемијских мера, у складу са недавно усвојеним изменама Закона о спречавању заразних болести.

Он се тренутно налази у задржавању до 48 сати и биће предат тужилаштву.

Извештај Лидије Георгијев
09:08
Још 82 заражена у Врању
У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 297 прегледа, од чега је 129 први. Узоркована је крв код 179 пацијената, уз 107 рендгенских снимака плућа. Урађено је 7 пи-си-ар тестова и 161 антигенски тест, од којих су 82 позитивна на коронавирус. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 27 пацијената.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 145 пацијената. Од тог броја 133 су позитивна на коронавирус, исти број је са бронхопнеумонијом, док је на кисеонику 70. На болничко лечење примљено је 19 пацијената, а отпуштена 34.

Тренутно је у ковид болницама у Врању 15 слободних постеља, подаци су градског штаба за ванредне ситуације.

Према најновијим подацима Завода за јавно здравље у Врању, од 451 узорка из Пчињског округа, 146 је позитивних на коронавирус. Од овог броја 86 је из Врања, 25 из Сурдулице, 12 из Владичиног Хана, 4 из Трговишта, 11 из Бујановца и 8 из Прешева.

08:15
Ћуприја, скоро 100 пацијената у болници
У Ћуприји расте број новооболелих. Слободан Гајић, директор болнице у Ћуприји, наводи да се на болничком лечењу налази 97 пацијената, од чега је пет пацијената на интензивној нези.

“Имали смо пре две недеље 40 пацијената на болничком лечењу, а сада 97. Такође, и број прегледа се повећао”, истиче Гајић и наводи да је јуче, током 24 часа, примљено 77 људи.

Напомиње да више нема правила што се тиче година старости оболелих.

Иначе, општински Кризни штаб је предложио да ученици средњих школа и старији разреди основних школа пређу на наставу на даљину, због све већег броја заражених и међу децом.

Изјава Слободана Гајића
08:10
КБЦ “Драгиша Мишовић”: Још само три слободна места у болници
У клиничко-болничком центру “Драгиша Мишовић” последњих дана је много већи прилив пацијената, него број оних који одлазе кући.

Предраг Савић, заменик директора КБЦ “Драгиша Мишовић” наводи су 172 пацијента тренутно у болници.

“Од тога је 11 деце, а осам трудница. Нажалост, јуче у току 24 сата било је 19 пријема. Остали смо са три слободна места”, истиче Савић и додаје да су 64 пацијента у јединици интензивног лечења, 42 захтева механичку вентилацију, од чега је 19 интубираних.

Ситуација је крајње неповољна, упозорио је Савић.

Изјава Предрага Савића
08:05
У Краљеву вакцинисано око 26.000 људи
Мирјана Крчевинац, директорка Дома здравља Краљево, наводи да је у том граду вакцинисано око 26.000 људи, од чега је 10.000 примило другу дозу.

“Ми радимо према списковима електронске управе, наши грађани се заказују преко управе, долазе у заказане термине, тако да и сада пратимо тај велики број заинтересованих грађана”, каже Крчевинац.

Извештај Снежане Шпице
08:00
Београд, затечено 55 гостију у локалу мањем од 100 квадратних метара
Комунална милиција, уз помоћ полиције, ушла је синоћ у један локал у центру Београда, где је затекла 55 особа у простору мањем од 100 квадратних метара.

Против затечених гостију поднете су прекршајне пријаве за неношење маски.

07:29
Србија испред САД по броју ревакцинисаних на милион становника
У Србији су, према најновијим подацима Владе, извршене 1.576.983 вакцинације против коронавируса, а обе дозе вакцине примила су 563.922 грађанина.

Према броју вакцинација на милион становника, Србија је друга у Европи, после Велике Британије, а према броју грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника прва је у Европи. После Србије су Малта и Исланд.

У свету је Србија на седмом месту по броју вакцинација на милион становника, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије, САД и Малдива.

Према броју грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника у свету, Србија је четврта, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, а испред САД.

Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинисаних на милион становника, а следе Мађарска, Словенија, Румунија и Хрватска.

Србија је на првом месту у региону и према броју грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника.

Извор: Влада Србије
Према последњим подацима, коронавирус је потврђен код још 3.866 грађана Србије, а тестирано је 15.769 узорака. Од последица заразе преминуло је још 17 особа.

На болничком лечењу је 4.109 пацијента, од којих су 173 на респиратору.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је, гостујући у емисији РТС-а Четвртком у 9, да тренутна епидемијска ситуација није добра, ванредна је, а у појединим местима повремено и катастрофална.

Пуковник др Иво Удовичић, командант Војномедицинског центра Карабурма, каже да је у последње време приметан пораст броја оних са тешком клиничком сликом, додајући да је велики притисак на интензивној нези.

Ковид болнице у Београду су скоро попуњене, а повећана потрошња кисеоника потврђује да је повећан и број пацијената с тешком клиничком сликом, упозорио је проф. др Небојша Лађевић, директор Центра за анестезиологију КЦС и координатор свих болница у Србији. Указао је и да је у ковид болницама сада све више и млађих пацијента.

Премијерка Ана Брнабић је изјавила да је у Србији вакцинисано више од милион грађана. Истакла је да је вакцинисано 95 одсто пријављених из приоритетних група и позвала све људе, свих старосних доби, да се пријаве.

Подели на: