субота, 31. јула 2021. | 06:41

Девет земаља ЕУ за “убрзане интеграције” Западног Балкана

Аустрија, Италија, Словенија и земље Вишеградске групе доставиле су Бриселу свој предлог “унапређење процеса и одрживе и убрзане интеграције Западног Балкана”.

 

Нови “нон пејпер” предлаже да се “унапређени приступ” заснива на “задржавању постојећих принципа”: пуноправном чланству као коначном циљу, фокусу на фундаменталним областима, да процес приступања буде заснован на постигнутим резултатима, на стриктним и фер условима, јачању регионалне сарадње и добросуседских односа и да буде компатибилан са већ постојећим преговарачким оквирима.

“Унутрашња реформа ЕУ не може бити предуслов за проширење. Наша врата остају отворена”, наводи се у документу.

Предлог девет земља чланица обухвата и пет основних циљева од који је први јачање кредибилитета процеса приступања и интеринституционалне сарадње.

Други се односи на “одржавање и убрзавање напретка у реформама”, и то са фокусом на владавини права.

“Процес мора бити свеобухватнији и мање издељен. Преговори би требало да обезбеде бољу припрему за чланство у ЕУ и доведу до опипљивијих користи за грађане током самог процеса”, наводи се у тексту документа.

Као пети циљ наводи се “активнији ангажман” ЕУ и земаља чланица у приступању Западног Балкана, али и боља кохерентност партнера на Западном Балкану када су у питању “ЕУ интеграције као њихов стратешки циљ”.

Нови “нон пејпер” у дебати око промене методологије приступња Западног Балкана предлаже “груписање” преговарачких поглавља по основним областима, боље структурирање поглавља 23 и 24, која се односе на владавину права, као и давање “јачих подстицаја” за напредак у преговорима кроз јасне користи за грађане земаља у процесу.

Предлажу се “политички подстицаји” у виду годишњег одржавања састанка ЕУ лидера са лидерима земаља Западног Балкана и појачана заступљеност представника региона на неформалним министарским састанцима ЕУ, одборима и радним групама.

“Ефикасни и циљани финансијски подстицаји морају наградити и олакшати напредак”, стоји у тексту који је потписало девет чланица ЕУ.

Тражи се јача финансијска подршка региону, појачане инвестиције и смањење економског и развојног јаза између ЕУ и Западног Балкана.

Од Европске комисије се тражи да јасније, лакше за упоређивање и мерење, представи оцене напретка у примени ЕУ критеријума од стране земаља у процесу приступања.

“Побољшање оцене реформског процеса треба да обухвата и стварни утицај реформских мера на терену”, наводи се у предлогу.

Међу предлозима нашли су се и одржавање “Конференције о Европи” у земљама региона, више заједничких иницијатива Европског парламента и националних парламената земаља чланица и Западног Балкана, као и учешће региона у “Конференцији о будућности Европе” која је планирана да се одржи у наредне две године у циљу реформе, већег јединства и бољег функционисања Уније.

У Европској комисији кажу да је поред француског “нон пејпера”, који је био и први предлог промене методологије процеса приступања ЕУ, до сада достављено још неколико докумената на исту тему. Све земље чланице позване су да што пре представе своје идеје и предлоге.

Комисја је најавила да ће током јануара изаћи са својим предлогом о новој методологији проширења који би требало да буде основа за даљу дебату и успостављање консензуса унутар ЕУ о будућности политике проширења.

Подели на: