среда, 22. септембра 2021. | 04:56

Директор КБЦ у Грачаници: Успешно се носимо са приливом пацијената

У трећем таласу епидемије у српским општинама јужно од Ибра потврђена су 44 случаја коронавирусом, док их је у Клиничко-болничком центру у Грачаници било збринуто укупно 69, а иако се засад успешно носе са приливом пацијената, из те здравствене установе апелују на грађане да се придржавају превентивних мера, преноси РТС.

 

Директор болнице у Грачаници Братислав Лазић каже за РТС да је епидемијска ситуција у општинама јужно од Ибра је озбиљна са тенденцијом даљег погоршања што се закључује из повећаног прилива пацијената који се јављају ковид амбулантама.

“До сада смо имали 120 утврђених случајева заразе. Са почетком трећег таласа од пре две недеље имамо 44 потврђених, док је за то време у болници у Грачаници збринуто 69 пацијената са средње тешком до изаражено тешком клиничком сликом”, истакао је Лазић.

Према његовим речима, за неке се резултати пи-си-ар теста очекују, код других је тест био негативан, али су на основу јасне клиничке слике и ти пацијенти третирни као оболели од ковида-19.

“У Грачници која је највећа српска општина јужно од Ибра и најбрже расте број заражених. Долазе пацијенти са озбиљно погоршаним здравственим стањем”, рекао је Лазић.

Говорећи о обележавању крсних слава, Лазић каже да се њихове препруке не разликују од оних које саветују СПЦ и Епархија рашко-призренска, а то је да се обележе у породичном кругу.

“Лазић истиче да се што се тиче привикавања на ситуацију са коронавирусом Клиничко-болнички центар у Грачаници стабилизвао се у односу на претходни период. Капацитети нису велики али засад са 32 кревета успешно се носимо са приливом пацијената са ковидом-19”, додао је Лазић.

Што се тиче опремљености болнице, Лазић је рекао да се захваљаујући агажованости државних органа здравствена установа у Грачаници у континуитету добија све што је потребно.

Лазић је апеловао на грађане да најозбиљније швате тренутну епидемијску ситуацију.

“Грађани треба да нам помогну одговорним понашањем јер нико не може да очекује да су здравствени радници свемогући кад се симптоми већ испоље, појави тешка клиничка слика и живот постане угрожен”, закључио је Лазић.

Због великог броја оболелих коронавирусом на Космету, од данас се уводи полицијски час од 19 до пет ујутру у седам општина – Приштини, Подујеву, Митровици, Пећи, Ђаковици, Гњилану и Урошевцу.

Одлукама косовске владе на административним пунктовима биће распоређено медицинско особље које ће контролисати здравствено стање свих коју одлазе на Косово.

Подели на: