субота, 17. априла 2021. | 08:31

Ђурић: Ако им је циљ да разговарају о независности, вратиће се празних кофера

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручио је данас приштинској страни да не крећу у Вашингтон на разговор, који је у Белој кући заказан са Београдом за 4. септембар, уколико им је циљ да разговарају о независности.

Он је гостујући на Телевизији Пинк, на тај начин реаговао на изјаву потпредседника владе у Приштини Фатмира Љимаја, који је рекао да ће се у Вашингтону водити разговори о независности Косова.

“Цитираћу оно што им је поручио председник Александар Вучић. Ако им је циљ и намера да разговарају о независности КиМ боље да не крећу на тај пут, јер ће се сигурно вратити празних кофера и неоствареног циља”, рекао је Ђурић.

Он је нагласио да Србија жели “конструктиван” разговор о економским питањима, како да се помогне младим људима, са обе стране, који немају посао, како да се отворе административне линије и да се тргује без препрека, како ЦЕФТА споразум да функционише.

“О независности сами са собом могу да разговарају, не треба да троше керозин и време на такве разговоре”, навео је он.

Кроз разговор са Приштином, како је навео, Београд се бори за очување стабилности и мира за народ на Косову и у другим деловима Србије, те да су председник Вучић и државна делегација уложила огромне напоре од 2012. године.

Кроз разговоре, наводи, купљено је време за Србију да може економски да јача, да поправља спољнополитички положај у свету.

Упитан како ЕУ гледа на разговор у Вашингтону он је рекао да претпоставља да “нису одушевљени”

“Сутра, прекосутра очекујем да разговарамо са Мирославом Лајчаком. Очекује нас наставак техничког дијалога у Бриселу који ћу ја предводити. Разговараћемо о економској сарадњи, теми несталих и расељених лица и у Бриселу”, рекао је он.

Појашњава да ће се ти разговори искористити да се створе услови да се Срби врате на своја огњишта.

“Искористићемо прилику да чујемо и став ЕУ о разговорима у Вашингтону. Наша позиција је одређена Резолуцијом Генералне скупштине УН из 2010. година која је ЕУ одредила као посредника у дијалога за статусна и политичка питања”, закључио је он.

Подели на: