понедељак, 19. октобра 2020. | 17:03

Ђурић одржао предавање на тему “Изазови и перспективе преговора о Косову и Метохији”.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић одржао је данас полазницима генералштабног и командно-штабног усавршавања Војске Србије предавање на тему “Изазови и перспективе преговора о Косову и Метохији”.

 

Ђурић је официре Војске Србије упознао са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији и досадашњим током дијалога Београда и Приштине.

Према његовим речима, мали су изгледи да се у овој и наредној години оствари значајнији напредак у односима Београда и Приштине, како због политичке ситуације у Приштини, тако и због конституисања нове администрације ЕУ.

Београд, како је објаснио, не бежи ни од једне теме дијалога, али жели, пре свега, да задовољи српске интересе на Косову и Метохији.

Ђурић је истакао да је у предстојећем периоду примарни циљ Србије када је реч о Косову и Метохији очување мира и унапређење положаја Срба и других неалбанаца који себе сматрају грађанима Србије.

Ако обезбедимо мир, можемо да рачунамо са трајним опстанком Срба на Косову и Метохији, рекао је Ђурић, констатујући да у социјалном и економском смислу, захваљујући програму подршке иницираном од стране председника Александра Вучића, наш народ у покрајни добија најиздашнију и најефикаснију помоћ у протекле две деценије.

“Наша политика мора да буде окренута ка будућности и формулишемо је тако да би Србија опстала и била снажна у времену пред нама”, рекао је Ђурић, прецизиравши да је пет приоритета наше националне политике: очување стабилности и мира, очување суверенитета и независности, јачање економије, заустављање одлива младих и побољшање природног прираштаја и инсистирање на истини о томе шта се дешавало у прошлости.

Подели на: