Ђурић: Срби са КиМ у петак са Вучићем

Председник Александар Вучић састаће се у петак у Београду са представницима Српске листе и руководиоцима свих српских институција на КиМ, са којима ће разговарати о даљим корацима, најавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

 

Марко Ђурић је на конференцији за медије додао да ће сви даљи кораци бити “повлачени у договору са изабраним представницима српског народа и представника институција Србије”.

Поносимо се сарадњом и односима које постоје са изабраним представницима српског народа на КиМ, рекао је Ђурић.

Упитан за контрамере против Приштине, Ђурић је рекао да ће и о томе бити речи у петак.

“Све ће бити детаљно и темељно размотрено. Данас је важно да је српски народ енергично показао своју политичку вољу”, рекао је Ђурић.

“Величанствени успех слоге и јединства српског народа”

Ђурић је изјавио, дан након избора за градоначелнике у четири општине на северу Косова и Метохије, да је Српска листа остварила већи и бољи резултат него 2017. године на локалним изборима.

Ђурић је честитао Србима на КиМ на, како је рекао, величанственом успеху слоге, јединства и заједничке борбе за опстанак на Космету, на одговорности коју су показали, спремности и решености да се боре да Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток остану српски и у институционалној и органској вези са Србијом.

Такође, истакао је да овакви резултати показују да је настојање појединих да дође до бојкота тих избора потпуно пропало.

Ђурић је изнео податак да је Српска листа 2017. године освојила 16.031 глас, а на јучерашњим изборима 21.858 гласова, што значи да је освојила 5.827 гласова више него пре две године.

Напоменуо је и да је на локалне изборе на северу КиМ 2017. године изашао 23.891 бирач, а овог пута 24.895 бирача.

“То значи да смо показали слогу, истрајност, решеност и одлучност да се боримо да останемо своји на своме и да су позиви на бојкот и да се гласа за албанске кандидате доживели потпуну пропаст”, нагласио је Ђурић.

Говорећи о резултатима избора по општинама, Ђурић је рекао да је 2017. градоначелник Лепосавића Зоран Тодић освојио 5.105 гласова или 63 одсто, а јуче 92,33 одсто или 7.004 гласа.

“Другопласирани је по нашим подацима и Српске листе Фисник Весељи из покрета Самоопредељење са 48 гласова, трећепласирани је Шаћир Хетени са 38 гласова из партије Тачија и Весељија”, навео је Ђурић.

У Зубином Потоку Срђан Вуловић је освојио 3.995 гласова или 98,35 одсто, док је на претходним изборима Стеван Вуловић освојио 2.691 глас или 79,18 одсто.

Другопласирана је била Лиридона Кахринами са 12 гласова из Самопредељења и Хисен Мехмети са 11 гласова из Тачијеве странке, додао је Ђурић.

“У овој кампањи постојао је огроман напор да се људи и у Зубином Потоку застраше, па смо имали нападе на представнике Српске листе, паљење аутомобила, а Кадри Весељи је одлазио у албанско село Чабра, али упркос томе у Зубином Потоку албанске партије су освојиле само 23 одсто гласова”, додао је Ђурић.

У Косовској Митровици Горан Ракић је 2017. освојио је 5.371 гласа, а јуче 7.092, дакле повећао је гласове са 67,45 одсто на 83,56 одсто, истакао је Ђурић.

“Другопласирана је била Гонђа Чауша коју је подржао Марко Јакшић један од лидера покрета ‘Један од пет милиона’, која је освојила 446 гласова или 5,26 одсто, она је из Тачијеве и Весељијеве странке, а трећепласирани је био Едрен Атићи са 326 гласова или 3,85 одсто из покрета Самопредељење”, указао је Ђурић.

У Звечану је градоначелник Вучина Јанковић 2017. имао 2.863 гласа или 70,59 одсто, а сада 3.767 гласова или 91,81 одсто. Другопласирани Иљир Пеци из Тачијеве и Весељијеве странке имао је 130 гласова, а трећепласирани Авди Пеци из покрета Самопредљење са 81 гласом.

“Иначе, интересантно је да је избила у Звачану туча између Албанаца у штабу једне од њихових партија. Код Срба је, хвала Богу, све прошло како треба”, нагласио је Ђурић.

Рекао је да су локални избори на КиМ одржани на укупно 87 бирачких места, уз присуство скоро 300 представника ОЕБС-а и додао да су били присутни на бирачким местима и дипломатски представници западних држава, као и приштинске Централне изборне комисије.

Марко Ђурић је истакао да су га привремене институције у Приштини спречиле да данас посети Лешак, где је Србима требало да уручи помоћ.

На конференцији за новинаре је рекао да је та посета била најављена у складу са споразумом о посетама званичика, који су уговориле неке раније владе, те оценио да та забрана није случајност, већ да је резултат нервозе привремених институција у Приштини.

Додао је и да је по свим демократским стандардима у 21. веку неприхватљиво настојање да се било коме од српских представника онемогући кретање, без обзира којој политичкој опцији припадају.

“То је неприхватљиво и показује да од политичког екстремизма нигде нису одмакли”, истакао је Ђурић.

Марко Ђурић је данас требало да преда 10 трактора Србима у Лешку, за пољопривреднике из тог краја.

Та помоћ ће им данас свакако бити уручена, додао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

“Наставићемо да подржавамо и помажемо наш народ и још интензивније ћемо спроводити план који подразумева да у свим српским срединама обновимо институције, путну инфраструктуру, здравствене и образовне центре и да створимо боље услове за живот”, закључио је Ђурић.

Подели на: