среда, 19. маја 2021. | 01:08

Ђурић Србима на КиМ: Останите прибрани и не наседајте на провокације

“Данашњи покушај отмице српске девојчице у селу Бабин Мост недвосмислено потврђује да смо протеклих седмица суочени са појачаном и организованом кампањом застрашивања Срба који живе у јужно од Ибра, на потезу између Косовске Митровице и Приштине”, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

 

 

Ђурић је позвао међународну заједницу, пре свега државе које имају најснажнији политички и безбедносни утицај на Косову и Метохији да стану на пут насиљу, јер је ово, како је навео, је тренутак да се реагује без одлагања.

“У свега десетак дана били смо сведоци покушаја отмице српског детета у Племетини и оружаног напада на српску децу у Доњој Брњици”, подсетио је Ђурић.

“Данас по истом сценарију, са истим и препознатљивим рукописом, нападнуто је још једно српско дете, у селу које је последњих месеци, због низа насртаја на Србе и њихову имовину и светиње, јак кандидат за најнебезбеднију средину у Европи”, истакао је Ђурић у саопштењу.

Ђурић је нагласио да је “циљ организатора ових инцидената очигледно изазивање страха и панике међу Србима у овом делу Косова и Метохије, са јасном намером да се наш народ примора да напусти своја огњишта”.

За трауме које је преживела једна недужна девојчица одговорни су и сви оне које већ недељама позивамо да предузму кораке у складу са својим утицајем и надлежностима и успоставе сталне безбедносне пунктове у Бабином Мосту, додаје Ђурић.

“Невероватно је да ико у 21. веку може да немо посматра ескалацију етнички мотивисаног насиља на подручју које је у безбедносном смислу и даље буре барута”, указао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ позвао је Србе на Косову и Метохији да остану прибрани и не наседају на провокације.

“Позивам Србе на Косову и Метохији да, колико год то тешко било, остану прибрани и да не наседају на провокације, јер дестабилизација ситуације на терену је, када се узму у обзир изјаве албанских званичника у Приштини, несумњиво циљ организатора ових напада и њихових политичких инспиратора”, стоји на крају саопштења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

Подели на: