Добар род жита и малине

 Како лето одмиче, тако се и приводи крају берба малина и жетва стрних жита. Овдашњи пољопривредници истичу да је ова година једна од просечних што се тиче приноса

 

Берба малина, воћа које је сада доминантно у овом поткопаоничком крају у општини Лепосавић се приводи крају. Могућност да се добро заради на овом воћу повела је многе пољопривреднике да подигну засаде под малином, а оне који се од раније баве овом културом да прошире своје засаде. Овогодишња цена малине је нешто већа од 200 динара и задовољиће малинаре, који убирају последње количине овог воћа. Тако је са сортама малине виламет и микер, док се полка, сорта малина која стиже за бербу до касно у јесен још увек бере. У овој области остаје још увек проблем откупа малине, јер су потребне веће количине складишног простора, хладњача, како би и конкуренција у откупу била већа. У разговору са пољопривредницима сазнајемо да овогодишња цена може да подмири трошкове у процесу рада у малињацима, а и да се заради, код оних који имају сопствену радну снагу за бербу. Док, трошкови се значајно увећавају код домаћинстава који су принуђени да ангажују раднике како би покупили род малине. У овом периоду лета обавља се и жетва стрних жита. На површини од око две хиљаде хектара приведена је крају жетва пшенице и јечма. Приноси од 3,5 до четири тоне по хектару су добри, а томе су погодовали добри временски услови, јер је цео јун месец био кишовит, када је пшеница била у фази интензивног раста и наливања зрна. Поред пшенице, на мањим површинама све чешће сеју се и скоро заборављене сорте житарица хељде и спелте. У производњи ових житарица нарочито је позната породица Трбољевац из села Кутње, која на свом имању сеје ове житарице, које касније користи у процесу производње хлеба и пецива. Наиме, ова породица поседује пекару „Трбољевац“, и заокружила је своју производњу од њиве до трпезе, јер своје жито прерађују на традиционалан начин и претварају у пекарске производе који се могу наћи на тржишту у овом крају. Нарочито је познат хлеб од хељде који се пече у пећницама по традиционалном рецепту од целог зрна житарице, које задржава сва хранљива својства. У понуди су и остали пекарски производи овог произвођача. Ово је свакако добар пример, за све оне који намеравају да почну неки посао у пољопривреди, како се може заокружити процес производње и добро зарадити од свог имања и рада. Ипак, на највећем броју површина на овом подручју узгаја се кукуруз, житарица која се сеје углавном за сопствене потребе и користи се као храна за стоку. Овогодишњи род кукуруза, такође обећава, с обзиром на садашње стање усева. Ова година је по много чему специфична, донела нам је пандемију коронавируса, па су се многи окренули селу и пољопривредној производњи, где се оваква ситуација опасности од заразе много лакше подноси. То је допринело да се велики број породица одлучи да на свом имању засеје поврће и тако споји лепо и корисно, боравак на селу искористи да обезбеди за своје потребе свеже воће и поврће. В.Вукојевић

Подели на: