субота, 18. септембра 2021. | 22:07

Додик: Информисао сам Вучића о нападима на Српску и Србију

Српски члан Председништва БиХ и председавајући тог тела Милорад Додик изјавио је да је информисао председника Србије Александра Вучића о питањима везаним за статус Републике Српске, с обзиром на чињеницу да је она, како је казао, нападнута.

 

Милорад Додик је оценио да је тај напад само део напада против Србије и Александра Вучића како би он био елиминисан са политичке сцене, а дошао неко ко би био “слуга Запада”.

“Вучић ми потврдио да граница Србије и РС неће бити затворена”
Граница између Србије и Републике Српске неће бити затворена, без обзира на то какава буде епидемиолошка ситуација, изјавио је Додик након разговора са председником Србије Александар Вучић.

То је, казао је, најважније питање због којег је дошао у Београд, јер сада може да обавести јавност у Републици Српској да се граница са Србијом неће затваратати.

“Мислим да би људима теже пало да се затвори граница, него ова пандемија. Тога неће бити. То је став Вучића, он чврсто стоји иза тога и потврдио ми је да граница неће бити затворена”, рекао је Додик за ТВ Пинк.

“Општа је намера политичко-муслиманског Сарајева да Србија буде слаба, уместо да искористе политичку ситуацију и да са Вучићем развијају миран и економски развијен регион. Али, они то не желе, јер су исфрустрани прошлошћу”, рекао је Додик новинарима после састанка с председником Србије.

Једно од најважнијих питања за будућност, каже Додик, је став Србије да се поштује став Вучића о интегритету БиХ, пре свега међународно-правни и територијални, а да су унутрашња питања БиХ ствар њеног Устава.

Актуени проблеми су, додао је, то што је “улога високог представника срушила Дејтонски споразум” да би, како каже, легализовала криминал.

А јасно је, истиче, и зашто баш сада иду напади, те пшрецизира – зато што су охрабрени победом Џозефа Бајдена.

“Ми верујемо Србији и пре свега Вучићу и његовом односу према српском народу. Све су то ствари о којима смо причали. Важно је да на то имамо право по Дејтонском споразуму”, рекао је Додик и додао да претходне гарнитуре власти у Србији нису ни смеле да се позивају на тај мировни споразум.

Упитан да коментарише тврдње Соње Бисерко у немачким и хрватским медијима, Додик каже да је срамно да то говори жена која ужива сваку демократску слободу.

“Све је то лаж и конструкција, само се интензивира када дође неки датум. То је координисано”, рекао је Додик.

Ако се на саслушању Спољнополитичког комитета каже да Србија мора да призна Косово, то је ултимативан захтев који не дозвољава другачије понашање, рекао је Додик и додао да се сматра да у супротном треба срушити Вучића.

Као да су, додао је, највећи проблем на Балкану Вучић који брани Косово и који је учинио највише да Балкан буде стабилан и Додик који брани Републику Српску, .

“Ако се сруши Вучић, све ће бити лако са Републиком Српском и Србијом, дође неко ко ће признати Косово, а њему неће бити важна Република Српска, то је тај концепт муслиманског Сарајева”, рекао је Додик.

Подели на: