Драгаоцена помоћ у дијагностици оболелих

Поноћници директора Канцеларије за КиМ Дејан Павићевић и Светлана Миладинов уручили модерни рндеген апарат здравственом центру „ Гњилане“.

 

Помоћници директора Канцеларије за Косово и Метохију Дејан Павићевић и Светлана Миладинов данас су званично уручили модерни рендген апарат Здравственом центру „Гњилане“ чију је набавку омогућио Фонд за здравствено осиругрње Републике Србије у сарадњи са Канцеларијом за КиМ.

Захваливши се, како је рекао на изутно драгоценој помоћи у дијагностици оболелих, директор Здрвственог центра „Гњилане“, др Зоран Перић је нагласиио да ће ових дана почети са радом Рендген кабинет чије је отварање такође помогла Република Србија. Он је додао да је предност новог рендген апарата то што је мобилног карактера и омогућиће поред осталог и дијагностику лежећих пацијената на свим одељењима у оквиру болнице у Пасјану , а такође биће од велике помоћи у дијагностици пацијената оболелих од корона вируса. Доктор Перић је подсетио да је Здравтвени центар „ Гњилане“ имао један стари рендген апарат , али да је нови који су добили далеко бољи и квалитетнији.

-Данашња донација је још једна потврда чврсте решености Републике Србије да одржи фуникционисање нашег здравственог ситема на Косову и Метохији на највишем нивоу-казала је при уручењу рендген апарата здраавственом центру „ Гњилане“, Светлана Миладнов. Она ја је истом приликом подсетила да су захваљујући помоћи Републике Србије , поред осталог у Здравственом центру“ Гњилане“ отворени породилиште, пдијатријско и интерно одељење са комплетном савременом медицинском опремом као и модерна служба за трнсфузију крви.

-За наше здравствене установе на Косову и Метојхији обезбеђено је 13 санитетских и теренских возила и једно возило за дијалиѕу. Реконструсиане су и обновљене здравстбне станице и амбуланте у Великом Ропотову, Бањама, Јажинцу и Лепосавићу. Изграђен је и комплетно обремљен поред осталог и нови објеката Дома здравља Гораждевцу-подсетила је Миладинов. Нагласила је да је недавно у Косовској Митровици изграђен ПСР лабораторија.

-Све то само потврђује да Срби који у географском смислу живе на ободима наше државе нису на маргинама нашег интересовања већ наприотив да су Влада и председник Србије фокус ставили на потребу да наш народ који се овде суочава са бројним изазовима , барем када је реч о здавству добије најквалитетнију могућу услугу- казала је Миладинов.

Дејан Петковић је при уручењу модерног рендген апарата Здравстбвеном центру „Гњилане“ изразио велику захвалост свим здравственим радницима који раде у овом центру и који како је истакао несебично изказују велику бригу , храброст и пожртвованост за све пацијенте, а посебно у време пандемије вируса корона. Рекао је и то да овај здравствени центар по питању квалитета здравствених услуга, не заостаје нимало за другим здравственим центрима у неким већим местима Централне Србије. Казао је да ће Република Србија нставити да помаже свој народ на Косову и Метохији у свим сегметнтима.

На питање новинара каква је тренутна ситуација у Косовском Помораљу у српским срединама када је у питању пандемија вируса Корона, др Перић је казао да је она за сада прилично стабилна.

-Просечан број ковид позитивнох пацијената је око пет дневно . Такође на квоид одељењу имао у просеку по пет пацијената који захтевају третман кисеоником- рекао је поред осталог др Перић. Додао је да је проблем око набавке боца са кисеоником,који је био админситративне природе, решен. Он је такође истакаоа и то да се у здравственом центру „Гњилане“ који функцконише у оквиру здравственог ситема Репуболке Србије лече поред Срба и Албанци као и припадници других етничких заједница које живе на овим просторима.

С.И.

Подели на: