среда, 23. јуна 2021. | 23:42

Дрецун: Неповратан процес утврђивања одговорности ОВК

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас, поводом потврђивања оптужнице Хашиму Тачију, да је најважније то што је процес утврђивања истине о злочинима, које је починила терористичка ОВК и кажњавање одговорних неповратан и да се одвија у добром правцу.

 

Четири потврђене оптужнице, међу којима су, каже, оне против Тачија и Кадрија Весељија, показују да се ради о људима који су припадници исте криминалне терористичко-злочиначке организације.

“То је такозвана “Дреничка група” која је била у основи извештаја Дика Мартија. Мислим да ћемо имати још потврђених оптужница према особама који су припадници те терористичке групације и то је сам врх терористичке ОВК”, рекао је Дрецун за Тањуг.

Он је навео да је Хашим Тачи био на челу “политичког крила”, а Кадри Весељи “обавештајног сектора”, и сада се, по њему, очекује и оптужница против Агима Чекуа, који је био један од команданата “војног крила”.

“Ко ће се још наћи на оптужницама, то ћемо видети”, рекао је Дрецун.

Дрецун не очекује неку додатну политичку нестабилност у Приштини, јер је, каже, тамошња политичка ситуација годинама нестабилна, једино ће се, додаје, сада “копља ломити” око тога ко ће бити нови председник тзв. Косова.

“Не знам ко би могао да буде, има много кандидата, чак видимо да се Харадинај нешто поново кандидује. То ће сада бити међусобни партијски односи међу Албанцима. Видећемо ко ће успети да обезбеди подршку”, рекао је он и додао да је њему најважније то што процес утврђивања одговорности за злочине ОВК напредује.

Када је реч о наставку дијалога између Београда и Приштине, Дрецун каже да они сада могу да покушају да га “развлаче”, али генерално је проблем то што Приштина одбија да испуни оно што је већ договорено.

“Приштина покушава да наметне да се разговара искључиво о међусобном признању. Потпуно је јасно да то Београд неће да прихвати, а Приштина не жели наставак разговора. Може да користи сада хиљаду разлога, али ми имамо суштински проблем јер Приштина не жели компромисно решење”, рекао је Дрецун.

Подели на: