понедељак, 20. септембра 2021. | 02:05

Државни секретар МСП Камбоџе: Чврст став о непризнавању Косова

Министар спољних послова Ивица Дачић примио је сталног државног секретара Министарства спољних послова и међународне сарадње Камбоџе Уч Борита, који је недвосмислено потврдио чврст став те земље по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

 

Дачић је поздравио одлуку Камбоџе да у мају 2019. године поново отвори Амбасаду у Београду, што представља значајан корак у правцу унапређења свеукупних односа, посебно у развоју економске, парламентарне, образовне, научно-културне и спортске сарадње, саопштило је Министарство спољних послова.

Шеф дипломатије је рекао да се нада да ће заједничким континуираним напорима допринети даљем развоју традиционално пријатељских односа између Србије и Камбоџе, саопштио је МСП.

Дачић је нагласио да постоји високи степен разумевања између Србије и Камбоџе по кључним питањима за две земље.

Посебно је истакао захвалност на принципијелном и недвосмисленом ставу Камбоџе у погледу непризнавања једнострано проглашене независности тзв. Косова, као и на континуираној подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије.

Потврђена је обострана спремност за даље јачање међусобног дијалога на високом нивоу, у ком смислу је министар Дачић изразио наду да ће премијер Краљевине Камбоџе Хун Сен и министар иностраних послова Прак Сокхон у наредном периоду посетити Србију.

Стални државни секретар МСП Камбоџе и међународне сарадње Уч Борит захвалио је министру Дачићу на пријему, истичући да отварање амбасаде те земље суштински потврђује њихов интерес за даље јачање традиционално пријатељских односа са Србијом.

Итакао је да је уверен да ће у наредном периоду доћи до реализације посета на високом нивоу, као суштинском предуслову за јачање политичких, али и економских односа између наших земаља.

Како се наводи у саопштењу, Борит је недвосмислено потврдио чврст став Камбоџе по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Борит борави у Београду поводом одржавања Трећих билатералних политичких консултација између Министарстава спољних послова Србије и Камбоџе.

Подели на: