субота, 23. октобра 2021. | 21:40

Двадесeт година трагања у борби за истином

Саопштење Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији поводом 20 година од оснивања

 

Дана 14. Марта навршило се 20.година од оснивања и борбе Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, а да нијено нестало лице није порнађено ни процесуирано, каже се у саопштењу. – Удружење тражи помоћ домаћих и међународних институција

На дан 14.марта 2000. године основано је Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији „Отета истина“ са циљем проналажења чланова породица несталих и киднапованих, који су насилно отети на Косову и Метохији.
Због новонастале ситуације у земљи, проузроковане епидемијом и пандемијом вируса корона, обележавање двадест година од оснивања, планирано у Нишу, одложено је. Удружење је на челу са Верицом Томановић, супругом киднапованог лекара др Андрије Томановића, начелиника Хируршке клинике у Приштини, тим поводом издало саопштење у којем се, поред осталог, каже

Одложено обележавање годишњице Удуржења

-Планирана је била посета Спомен собе и приказивање новог филма Удружења ,,Трагом истине …где су ?“ у сали Дома војске, уз присуство представника надлежних институција, аутора и новинара истраживача филма, чланова породица Удружења из Београда, Краљева, Ниша, Косовске Митровице, Грачанице и Велике Хоче и осталих заинтересованих грађана са подручја Нишког округа.
У двадесетогодишњој борби и трагању за истином Удружење по ко зна који пут поставља идентична питања свима који се баве истраживањем овог проблема:
ГДЕ СУ НАША ДЕЦА, БРАЋА, СЕСТРЕ, РОДИТЕЉИ, СУПРУЖНИЦИ И ОЧЕВИ НАШЕ ДЕЦЕ? Докле се стигло у трагањима за несталим лицима? Докле се стигло у истрагама и процесуирању злочина?
Зашто су успорене екшумације и идентификације? Проблем несталих представља хуманитарни и цивилизацијски проблем.
Породице имају право да сазнају истину о судбинама својих најмилијих а домаће и међународне институције су у обавези да им помогну да истрају у трагању.
-Можемо разумети објективне и субјективне тешкоће, падове и успоне у разговорима Београда и Приштине али не можемо разумети, зашто нам се ускраћује основно право на истину.
И даље трагамо за 560 лица српске и других националности, жртве тзв. ОВК на КиМ, каже се у саопштењу.
Поводом 14. Марта, дана оснивања Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, породице по ко зна који пут подсећају да у Болници у Приштини и даље има око 350 неидентификованих земних остатака који се не поклапају са узорцима крви њихових породица.
Проналажење киднапованих и данас табу-тема -Проналажење киднапованих и несталих лица је и данас табу-тема о којој се веома мало говори. Успоравање овог процеса веома тешко пада нашим рањеним породицама. И даље нема говора о одрживом повратку преко 250.000 протераних Срба и осталих, узурпирана имовина је недоступна породицама, истакнуто је у саопштењу.
-За присилна затварања и кршење Женевске конвенције нико није одговарао. Валидни докази о злочинима се и даље налазе у базама земаља мисија које су у периоду 1999.-2000. године биле на Косову и Метохији. Неопходно је наставити рад на прегледу архива Хашког трибунала, документације КФОР-а, УНМИК-а, ОВК, ОЕБС-а и невладиних организација како би се дошло до нових информација, наводи се у саопштењу. Породице дубоко забрињава тишина у вези извештаја Дика Мартија о трговини људским органима отетих Срба и осталих на Косову и Метохији, посебо зато што је овај извештај, како стоји и у саопштењу, усвојио Савет Европе. -Дик Марти је у свом извештају који је усвојио Савет Европе навео: ,,Докази које смо прикупили тичу се најмрачнијих догађаја који су се одиграли у самом срцу Европе… Европски Савет и његови чланови не смеју бити равнодушни у тој ситуацији“, истакнуто је у саопштењу у коме се, поред осталог, наводи и одговорност УНМИК-а за истарге и кривично гоњење за тешке злочине.
Осим главног циља проналажења отетих чланова породица, од државних институција се тражи хитно доношење Закона о несталим лицима и изједначавање права статуса цивилних жртава са статусом права палих бораца. Злочин против истине и правде и данас стоји, а злочин против човечности цивилног становништва не сме бити заборављен.

Порука свету да истрају у борби са вирусом корона

Удуржење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији „Отета истина“ на челу са председницом Верицом Томановић, супругом киднапованог лекара др Андрије Томановића, начелником Хируршке клинике у Приштини, је поводом распламсале опаке болести, епидемије и пандемије вируса ковид 19. упутило поруку следеће садржине:
-Суочени са трагедијом многих земаља света у борби са Корона вирусом 19, чланови Удружења упућују свесрдну подршку свим народима да истрају у непредвидивој и тешкој борби против пандемије која свакодневно односи стотине живота.

 Славица Ђукић

 

Подели на: