субота, 08. маја 2021. | 00:32

Двоје новооболелих и троје излечених од Ковида-19 на северу КиМ

У српским срединама на Косову и Метохији данас су забележена два нова случаја позитивна на коронавирус, чиме се укупан број заражених попео на 51. Добра је вест да су до сада три пацијента излечена. Само у последња 24 сата отпуштене су две особе.

Од 46 узоркованих, два лица су позитивна на коронавирус и реч је о особама са пребивалиштем у Зубином Потоку и Звечан,. аопштио је данас специјалиста епидемиологије, др Александар Антонијевић из Завода за јавно здравље Косовска Митровица.
– Екипе Завода за јавно здравље и Ковид амбуланти које раде у саставу Домова здравља на простору Косова и Метохије од почетка узорковања 12. марта до јуче узорковале су укупно 466 лица, а данас је планирано узорковање још 50 лица. У референтну лабораторију јутрос су послати узорци за 42 лица и те резултате очекујемо вечерас – рекао је доктор Антонијевић.
Укупно оболелих од коронавируса у Косовској Митровици је 23 (од којих је један пацијент преминуо, а троје излечено), у Звечану 13, у Лепосавићу шест (од којих је један пацијент преминуо), у Зубином Потоку 8 и на централном Косову један.
Оболели од коронавируса хоспитализовани су у КБЦ Косовска Митровица – њих 10, у Студентском центру у Митровици налази се њих 27, у КЦ Крагујевац је 4, у КЦ Ниш 3, у КЦ Србије 1 и на Сајму 1.
-У мору ових ружних вести имамо и лепе које говоре о излечењу још два пацијента који су после урађених додатних тестова, и негативних резултата, пуштени својим кућама где ће провести наредних 14 дана – рекао је Антонијевић и још једном упутио апел грађанима да се придржавају прописаних мера.
– Осећам потребу да по ко зна који пут позовем грађане да остану код својим кућа, јер тако помажу себи, својој породице, друштву и здравственим радницима и систему који даноноћно ради и прати ситуацију – каже Антонијевић.
Директорка Дома здравља у Косовској Митровици, др Миљана Николић, казала је да је здравствено стање оболелих који су смештени у Студентском центру у Митровици добро.
– Сви витални параметри код већине њих су добри. Здравствени надзор пацијената је током читавог дана и ноћи, а редовно се обављају и визите од стране лекара и медицинских сестара – рекла је Николић.
Она је у име свих здравствених радника упутила апел грађанима да се придржавају прописаних мера и правила, како је рекал, да би сачували здравствени систем и да би имао ко сутра да их лечи.
С.К.

Подели на: