петак, 25. јуна 2021. | 11:05

Еди Рама и Зоран Заев допутовали у Србију, о “малом шенгену” у Новом Саду

Премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев, допутовали су поподне у Београд, а на аеродрому Никола Тесла дочекала их је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

 

Двојица премијера учествоваће сутра у Новом Саду на трилатералном састанку на позив и иницијативу председника Србије Александра Вучића.

За госте из Албаније и Северне Македоније, председник Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић приредили су вечеру.

Претпоставља се да ће већ током вечере бити речи о регионалној економској сарадњи и приближавању тржишта од око 20 милиона људи.

Званични састанак је сутра у девет часова на Петроварадинској тврђави у Официрским павиљонима.

Главне теме састанка су појачана регионална сарадња, олакшавање слободног протока људи, робе и услуга и капитала, као и смањење времена чекања камиона на границама…

Према најавама сутра би требало да буде потписана декларација о намерама, а након састанка, тројица званичника ће се обратити медијима негде око 11 часова.

Вучић, Рама и Заев су о овим питањима већ неформално разговарали током Генералне скупштине УН у Њујорку у септембру, а српски председник је тада најавио да ће на састанку у Новом Саду бити конкретизовани планови о повезивању тржишта у региону.

Подели на: