уторак, 21. септембра 2021. | 19:32

Енгел: Промена граница би била лоша

Амерички конгресмен и председавајући Одбора за спољне послове америчког Конгреса Елиот Енгел каже да је скептичан према идеји промене граница у дијалогу Београда и Пришине јер би, сматра, то изазвало ланчану реакцију која не би била позитивна.

 

“Мислим да би промена граница била лоша и да то не би било мудро”, рекао је Енгел за “Глас Америке” на албанском језику.

Енгел, који важи за једног од најактивнијих и “најтврдих” албанских лобиста у Вашингтону, каже и да Србија чини снажне напоре да делегитимише Косово.

“Србија покушава да убеди земље које су признале независност Косова да повуку признања. Ми се боримо против тих напора”, навео је Енгел.

Он није желео да коментарише лидера Самоопредељења Аљбина Куртија, који би могао да буде будући косовски премијер, наводећи да не може да коментарише “кандидате за премијера”.

Рекао је, међутим, да је уверен да ће САД, уз његово охрабривање, наставити блиске односе са албанском нацијом, албанским народом и народом Косова.

“Вољан сам да помогнем на било који начин, тако да ко год буде изабран, Курти или било ко други, понудићу своју помоћ”, рекао је Енгел.

Говорио је и о разговору са председником Александром Вучићем, наводећи да је случај браће Битићи пример “обећања које Вучић није одржао” нити је било шта у вези са тим учинио.

Енгел није директно одговорио ни на питање о специјалним изасланицима за Западни Балкан, односно преговоре Београда и Приштине, Метјуом Палмером и Ричардом Гренелом, али је рекао да у било ком дијалогу који се тиче будућности Косова, “народ Косова” треба да има свој глас.

Он сматра и да САД морају да предузму активнију улогу и истиче да ће, као човек који снажно подржава Косово и Албанију, учинити све да се постигне више.

Подели на: