среда, 22. септембра 2021. | 09:30

Фестивал документарног филма ”ГРАФЕСТ”

Дом културе Грачаница

 

У Дому културе у Грачаници почео је Девети међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми –”ГРАФЕСТ”.
Циљ овог фестивала, као и прошлих година, је подстицање креативне документаристичке продукције, остваривање непосредног утицаја на локалне ауторе, продукцијске и медијске куће, као и стварање филмске публике кроз квалитетне пројекције пажљиво одабраних филмова савремене српске и регионалне продукције. Ревијални програм обухвата три филма, који својом тематиком покривају тему овогодишњег фестивала – „Простори заборава“. Фестивал отвара филм Соње Ђекић, дугогодишње селекторке овог фестивала, „Спелеонаут“ из 2018. године, а биће приказани филмови из 2020. – „Припадност“ Тее Лукач, редитељке и мултимедијалне уметнице и филм „Близанци саткани од сна“ редитеља Сеада Шаботића и Лее Вахрушев.
У такмичарском програму, представиће се аутори са Косова и Метохије својим документаристичким и телевизијским радовима, филмовима, репортажама и сродним телевизијским формама. Селекторка такмичарског програма фестивала Невена Матовић је од пријављених филмова, изабрала радове који су својим квалитетом заслужили да уђу у званичан такмичарски програм.
Четворочлани жири, који ће радити у саставу: Зоран и Светлана Поповић, оснивачи фестивала европског документарног филма „Седам величанствених“, Ивана Вановац, новинарка и Ђорђе Јевтић новинар и публициста, оцењиваће филмове и одабрати оне који ће понети награде.
Ове године фестивал се одржава у специфичним, пандемијским условима, а који подразумевају потпуну бригу о себи и другима.
Фестивал се одржава уз подршку Министарства за културу и информисање и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.
Улаз на све пројекције је слободан уз обавезно поштовање свих прописаних мера за спречавање ширења коронавируса.

М.Ч.

Подели на: