среда, 19. маја 2021. | 02:00

Фила: Досијеи Специјалног суда су процурели из приштинског Министарства спољних послова

Досијеи о злочинима Ослободилачке војске Косова највероватније су процурили из косовског Министарства спољних послова, тврди, за “Новости”, адвокат Тома Фила.

 

Како је објаснио, српске институције су сазнања која имају доставиле Специјализованом суду у Хагу, а онда су они материјале послали Министарству спољних послова Косова, на чијем је челу Мељиза Харадинај Стубла, рођака бившег премијера Рамуша Харадинаја.

На овој путањи досијеи су “скренули” и процурили у јавност.

“Документа која су процурила су углавном она које је прикупио Милован Дрецун и онда су послата у Хаг. Албанци су обелодањивањем докумената хтели да пошаљу поруку да Срби лажу и да онима чија се имена помињу као потенцијални сведоци поруче да ће се са њима обрачунати. Министарство спољних послова тзв. Косова је имало увид у сва документа”, објаснио је Фила.

Адвокат Томислав Вишњић каже, за “Новости”, да има више нивоа документације и да је могло да процури оно што су добили из нашег тужилашатва, можда и из Хашког трибунала, а има и документације коју су прикупљали Еулекс и Кфор.

“Запослени у Тужилаштву имају приступ документацији, свако има свој део материјала који обрађује и на којем ради. Може да процури и преко бироа за превођење. Они који су ухапшени су користили ту документацију да ‘притисну’ сведоке и да покажу да суд не може да их заштити. Један албански адвокат је рекао да су у питању изјаве сведока и да већина њих лаже, чиме им је послао поруку да промене своје исказе”, рекао је Вишњић.

Проблеми са траљавим чувањем архиве пратили су и процесе које су вођени још током рада Трибунала у Хагу.

“Један део докумената дат је током Владе Зорана Ђинђића. Оно што се тицало злочина ОВК је углавном нестајало, а документација против Срба је чувана. Никада нам нису вратили материјале о злочинима ОВК. Плаћеници су склањали документацију у име Албанаца, а најбогатији је био Беџет Пацоли, који је такође био министар спољних послова”, објаснио је Фила.

Специјални известилац Савета Европе Дик Марти и аутор извештаја о трговини људским органима на Косову, рекао је раније, за “Новости”, да је Хашки трибунал уклонио доказе који су сакупљени на терену у вези са “жутом кућом”.

“Када сам својевремено писао Хашком трибуналу да бих добио информације о доказима који су сакупљени на терену у вези с “жутом кућом”, рекли су ми да више не постоје и да су их уклонипли да би очистили простор, јер ионако нису ничему служили?! Био сам запрепашћен”, рекао је тада Марти.

Новинар Ентони Монтгомери је био присутан када су истражитељи Хашког трибунала били у “жутој кући” и сакупљали доказе.

“Радили су то, иначе, крајње дилетантски. Нису, на пример, анализирали трагове крви. Али, пронашли су лекове, шприцеве и много тога другог, и све то је било запечаћено у Трибуналу”, изјавио је једном приликом Монтгомери.

Адвокат Вишњић је подсетио и на случај цурења докумената у Руанди, чије је злочине процесуирао такође Трибунал у Хагу.

“Крајем деведесетих пронађена је гомила папира на пијаци у Руанди са изјавама заштићених сведока. Продавци су користили тајне, поверљиве податке да умотавају робу коју продају”, рекао је Вишњић.

Подели на: