уторак, 03. августа 2021. | 13:35

Филмови изазвали изузетну пажњу публике

Завршен шеснаести Фестивал домаћег филма у Лепосавићу. У пет дана трајања Фестивала, од 25-29 новембра приказано је пет најновијих остварења домаће киноматографије, који су били изузетно добро пропраћени.

 

Сумирају се утисци са овогодишњег Фестивала домаћег филма у Лепосавићу, манифестације , која се шеснаесту годину за редом одржава овде на северу Косова и Метохије уз финансијску подршку Министарства културе Србије и представља изузетно важан културни догађај у овом делу покрајне.

Створио је своју публику, генерације су стасале уз најновије домаће филмове, који су се одмах након премијере овде приказивали. Тако је било и ове године, у пет дана трајања Фестивала публика је видела филмове ”Јужни ветар”, Заспанка за војнике”,”Тихи кутак Христов”, ”Злогоње”и ”О бубицама и херојима”. Филм ”Јужни ветар”, који је отворио Фесетивал уједно је имао и најбољу посећеност у пуној Сали Центра за културу ”Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу, а гледаоци су имали прилику да погледају филм у правој биоскопској атмосфери, где се и доживљава парави угођај филма. Фестивал је и прилика да се у фоајеу, након пројекције , публика дружи са глумцима актерима филма и редитељима, који су овде поводом фестивала стигли.

Филм ”Тихи кутак Христов”, редитеља Радисава Јеврића из Црне Горе , био је посебн доживљај за публику, уз подсећање на глумачку величину какав је био покојни Небојша Глоговац. Уједно улога у овом филму била је једна од последњих коју је одиграо покојни Глоговац.
”Тихи кутак Христов” је документарно –играни филм, који је режирао Радисав Јеврић, говори о светом Мартарију, првом епископу српске Православне цркве на тлу северне Америке. Родио се у малом селу поред Подгорице у Црној Гори, а већ са шеснаест година је посатао монах .Његова велика идеја и борба била је за пансловенство и православно једнинство . У главној улози је Радивоје Буквић, док остале улоге тумаче Небојша Глоговац, Слобода Мићаловић, Лазар Шћекић, Кристина Стевовић. Филм је сниман на више локација у Црној Гори, Србији и Либертфилу, а приповедач у филму је високопреосвећени владика Амфилохије Радовић.

Редитељ Радисав Јеврић, каже да је мотив за стварање овог филма представљање православља. Мене, како каже, ван контекста српске православне цркве и православља, мало занимају друге теме. ”Желим да се бавим оним што ће бити на корист људима, а не да пројектујем себе и своју маленкост. Порука овог филма је сажета у једној реченици на крају филма, која каже,,растимо у висину Христа, ходајмо путем Христовим”.

Посебно је значајно, како је истако и сам редитељ, што је ово био један од последњих филмова који је снимио Небојша Глоговац, који нас је на жалост прерано напустио.

– Било је велико задовољство радити са овом глумачком екипом, а неизбрисиви печат оставља то што је своју последњу улогу у филму остварио наш брат, Србин и велики православац Небојша Глоговац.

На Братислава Ђерковића овај филм оставио је посебан утисак. ”Тема која је обрађена показује да је потребна већа информисаност нашег народа о овој теми, о нашим јунацима и коренима од којих потичемо. Овај филм треба да погледају сва наша деца”, каже Ђерковић.
Иван Вучковић, из службе за информисање при Центру за културу ”Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу у име организатора, каже да смо имали веома успешан Фестивал из вечери у вече.” Филмови су били прилагођени свим образовним и старосним структурама. Имали смо филмове са веома јаким порукама, што је веома битно, а и гостовања глумаца и редитеља. Овом приликом посебно захваљујем редитељу Радисаву Јеврићу , који је стигао из Никшића да се поклони публици у Лепосавићу. Наставићемо да радимо и идемо даље, наглашава Вучковић.

Да се мислило да се избором филмова задовоље све старосне категорије потврђује и филм ”Злогоње”, чија је пројекција намењена првенствено деци. Овогодишњи Фестивал домаћег филма у Лепосавићу затворио је филм ”О бубицама и херојима”.

В. Вукојевић
Подели на: