среда, 19. маја 2021. | 01:42

Француска и даље против визне либерализиције за грађане Косова

Француске власти противе се укидању виза житељима Косова за улазак у земље Европске уније, иако је Европска комисија пре неколико дана оценила да су централне власти у Приштини испуниле услове за либерализацију визног режима.

 

Област владавине права и борба против организованог криминала и корупције, су услови које треба испунити а на којима инсистирају француске власти, преносе приштински медији, додајући да визна либерализација неће бити на дневном реду Европског савета који заседа 15. и 16. октобра.

“Режим либерализације виза за краткорочни боравак претпоставља да су испуњени бројни услови, посебно у питањима која се односе на владавину права и борбу против криминала и криминалних активности. Тренутно Косово још увек не испуњава ове услове”, рекао је дипломатски извор у Паризу порталу Експрес.

Према Французима, позитивна кретања у области владавине закона и реформе правосуђа, нису довољни да би донели опипљиве резултате.

Из Париза поручују да ће заједно са европским партнерима помно да прате развој догађаја у области владавине права и борбе против организованог криминала на Косову.

Поред Француске и Холандија оклева да подржи Приштину у овом процесу.

За сада безусловну подршку даје Немачка канцеларке Ангеле Меркел, која је, међутим, недовољна ако је француски председник Емануел Макрон не подржава.

Житељи Косова су једини у Европи којима треба виза за улазак у државе ЕУ.

Подели на: