уторак, 03. августа 2021. | 09:38

Гајзер: Вашингтон решава питање Косова, ЕУ погрешила са Лајчаком и Борељом

Словеначки аналитичар и професор геополитике Ларис Гајзер за Косово Онлајн наводи да ће Балкан у наредним месецима постати опет врло битан за велике силе, да ће утицај САД бити појачан док ће кинеска спољна политика претпрети последице због пандемије коронавируса, и истиче да је именовање Лајчака и Бореља за дијалог о Косову погрешан потез ЕУ.

 

Уз актуелну кризу, Балкан ће постати још важнији за велике силе. Глобална трења између Кине и САД ће се појачати и с обзиром на то да је Кина желела да продре, како би дестабилизовала системе ЕУ и НАТО, преко Балкана и централне Европе, нормално је да ће Вашингтон сада покушати да се снажно супротстави реакцији користећи кинеске слабости. Кинеска инострана политика претрпец́е дуготрајне последице услед кризе изазване пандемијом ковида-19, а Балкан ц́е постати један од главних фронтова за САД. У оквиру таквог сценарија, мислим да је очигледно да би САД желеле да се косовски чвор брзо реши.

  • Какав ће приступ имати Борељ и Лајчак у вези с косовским проблемом и хоће ли они више бити наклоњени Београду, како наводе у Приштини?

ЕУ је именовањем Лајчака за специјалног представника, као и Бореља, донела одлуку да себи пуца у оба колена и поклони се САД. И један и други представљају политичко окружење које се противи косовској независности и немогуће је очекивати да ће Лајчак икада бити веродостојан и прихватљив за Албанце са Косова. Ово само гарантује да ће Вашингтон преузети све у своје руке, а текућа политичка криза је доказ свега тога. Балканске земље би морале да науче врло важну лекцију после коронавируса која би им могла олакшати будуц́у везу с ЕУ чинец́и је мање хистеричном. Ковиђ19 је јасно показао да ЕУ не постоји као политички или друштвени пројекат, већ је само економска асоцијација, тренутно под немачким вођством. Узалудно би било очекивати велике политичке потезе од политичког патуљака.

  • Да ли је сада уопште могуће очекивати конференцију какву су пре пандемије припремали званични Париз и Берлин?

Конференција би могла бити могућа, али је мало вероватно да ће се ускоро организовати. ЕУ је претрпела кризу унутар кризе и мора се пре свега стабилизовати. Због недостатка одговарајуц́ег одговора на италијанску и шпанску кризу, ЕУ је ојачала општу перцепцију важности појединих држава губец́и прилику да се заувек усидри у нашој заједничкој судбини. Ковиђ19 је убрзао процесе преобликовања међународног поретка. Раније су ЕУ и пре тога ЕК били пројекти важни за САД након Другог светског рата. Сада је Брегзит заједно са немачком доминацијом у Европи разлог за дубље, обновљено ангажовање Вашингтона у нашем регионалном балансу снага. Свака конференција је добродошла као разјашњење у вези са опцијама, али свака будуц́а конференција о Косову биће далеко од француско-немачке идеје.

Подели на: