среда, 04. августа 2021. | 12:12

Градоначелник и директори Директората поднели оставке

На хитној седници Скупштине општине Лепосавић поднете оставке. Налазимо се у преломном тренутку и време је да покажемо одлучност и јединство против нецивилизацијских мера Приштине због којих је угрожен наш живот и опстанак, казао је Зоран Тодић, градоначелник Лепосавића у оставци

 

На седнци Скупштине Општине Лепосавић, на којој је разматрана политичко безбедносна ситуација након најновији мера Приштине о увођењу такси од 100 посто на српску робу која улази на Косово и Метохију, градоначелник Лепосавића Зоран Тодић поднео је оставку, а пре тога исту одлуку донели су и сви директори Директората у овој општини. На овај начин прекинуте су све комуникације са централним властима у Приштини.

– Забринути смо за своју будућност и будућност наше деце, а показујемо да смо сложни и јединствени и да сигурно нећемо дозволити да Приштина спроводи терор над нашим становништвом. Најављена трансформација КБС у Војску Косова је додатна претња и не миримо се са таквом ситуацијом. Због континуиране репересије због нецивилизацијских такси на српску робу, на лечење, право на информисање ми смо одлучили да сви градоначелници са севера Косова и Метохије поднесу оставке, па то и овде радимо. Ја подносим оставку на место градоначелника, казао је Тодић.

Оставка градоначелника пропраћена је аплаузом.

– Пре моје оставке, и сви директори Департнана у пристинској администрацији, поднели су оставке. Ово је разлог за немирење са постојећом ситуацијом у којој Приштина увођењем таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ угрожава право на живот и нормално снабдевање на овом подручју, угрожава право на информисање, кршењем ЦЕФТа и других споразума, па грађани мирним и достојанственим протестом треба да показу да не прихватају овакву ситуацију у којој се доводи у питање опстанак на овом подручју. Овим не показујемо да нисмо спремни да се боримо за српске интересе на КиМ, већ још јединственије морамо наступати, истакао је Тодић.

Усвојена је и декларација о прекиду комуникације, сарадње, свих пословних и институционалних односа са институцијама Приштине. Декларација је усвојена због увођења антицивилизацијских, противправних и нехуманих такси од 100 одсто, којима се блокира нормално снабдевање и дистрибуција робе из централне Србије на простор Косова и Метохије, чиме је, како стоји у декларацији, угрожено право на живот, лечење, јавно информисање, опстанак и останак на својим огњиштима, а које изазивају хуманитарну кризу широких размера. Затим, због континуираног институционалног насиља косовских институција, пребијања политичких представника српског народа, неоснованих хапшења и другог насиља због којег нам је угрожено право на живот, безбедност, политичко мишљење и деловање, казе се између осталог, у усвојеној Декларацији.

В. Вукојевић
Подели на: