субота, 08. маја 2021. | 00:53

Гренел одлази са места амбасадора у Берлину?

Амерички амбасадор у Немачкој и специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел наредних седмица ће отићи са функције амбасадора САД у Берлину, јавља немачка агенција ДПА.
Тешко да је било који амерички амбасадор у Немачкој био тако контроверзан као Гренел, оцењује ДW и наводи да се очекује да ће његов посао у Берлину привремено обављати Робин Куинвил, која је од јула 2018. године Гренелова заменица.

 

Председник САД Доналд Трамп је Гренела у фебруару изненада вратио у Вашингтон тиме што га је именовао да привремено преузме функцију координатора свих тајних служби.
Позадина овог Трамповог потеза је то што је дотадашњи коориднатор Џозеф Мегвајер изгубио поверење председника и поднео оставку, а привремено решење је морало брзо да буде нађено.
Сада је, међутим, нађен стални координатор за 17 тајних служби САД пошто је у четвртак Сенат потврдио именовање конгресмена Џона Ретклифа. У уторак, када Ретклиф положи заклетву, званично ће се завршити Гренелов тромесечни мандат на тој функцији.
Гренел је у фебруару саопштио да жели да остане амбасадор, међутим две недеље касније интернет портал “Тхе Даилy Wире” је известио да је Гренел обавестио Белу кућу о намери да поднесе оставку. Тада међутим ни Бела кућа нити амбасада у Берлину нису званично потврдиле ову вест, указује ДW.
Америчка амбасада ни сада не каже ништа о будућим плановима Гренела. У петак, после потврде Ретклифа за новог координатора у Вашингтону, амбасада у Берлину је саопштила да је Гренел и на функцији вршиоца дужности координатора тајних служби САД заступао политику САД имајући у виду Немачку.

Подели на: