Харадинај одлетео за Хаг, следи саслушање пред Специјалним судом

Некадашњи регионални командант Ослободилачке војске Косова Рамуш Харадинај отпутовао је за Хаг, где ће га у среду саслушати истражитељи Специјалног суда за злочине ОВК, јавља приштински дневник Блиц. Харадинај је у Хаг отпутовао приватним авионом министра спољних послова Беџета Пацолија.

 

Рамуш Харадинај је, после вишечасовног одлагања, одлетео за Хаг приватним авионом косовског министра спољних послова Беџета Пацолија.Харадинај, који је у петак поднео оставку на место премијера управо због саслушања пред Специјалним судом, ће се у среду појавити пред истражитељима.

Наредни потези суда у вези Рамуша Харадинаја нису познати, али ће некадашњи премијер Косова бити саслушан у својству осумњиченог.

Харадинај је на свом Фејсбук профилу написао да је Косово кренуло напред на евроатлантском путу и да је “јаче него икада пре, на линији мира и у свеприсутном пријатељству са Сједињеним Државама”.

Поновио је да је “Косово спремно за дијалог са Србијом до постизања правно обавезујућег коначног споразума, укључујући и узајамно признавање у постојећим границама”.

Такође, навео је да косовско тржиште за производе из централне Србије може бити ослобођено наметнутих такси само у замену за признање косовске независности.

Харадинај је у петак поднео оставку због позива на саслушање. Тада је рекао да тим чином жели да “одвоји функцију премијера од Рамуша Харадинаја”.

Подели на: