уторак, 21. септембра 2021. | 18:53

Хитно решити проблем и створити здраве услове за живот

Лапље Село – дискусија о загађености реке Грачанке

 

Загађеност реке Грачанке је горући проблем који морају заједнички да решавају локалне, централне и међународне организације и институције, закључак је дискусије која је одржана у Дому културе у Лапљем Селу, у организацији Омладинског акционог савета из Грачанице.
Дискускији под називом „Сачувајмо Грачанку, сачувајмо животну средину“ присуствовали су представници многих организација и институција, као и грађани Лапљег Села који су говорили о немогућем животу поред реке због несносног смрада и загађености. О том проблему говорили су и председник општине Грачаница Срђан Поповић, градоначелник Приштине Шпенд Ахмети, заменица министра животне средине Милена Здравковић, професорица и специјалиста животне средине Јелена Ђокић, директор Лега пројекта Данијел Шербан и директор Регионалног центра ОЕБС-а Нил Јоханес.
Председник општине Грачаница Срђан Поповић је истакао да поред многобројних инцијатива и активности, обраћања полицији и релевантним институцијама решења за овај проблем још нема.
-Дугорочно решење била би фабрика за пречишћавање отпадних вода, али општина нема средства да је сама изгради. Надам се да ћемо наредне године уз помоћ међународних институција и организација позитивно покренути ово питање и решавање проблема. Утврдили смо да се загађивач налази на територији општине Приштина и уколико заједнички не решимо проблем последице ће бити све веће. Имамо људе који се јављају код лекара, који имају проблеме са здрављем и морамо нешто конкретно да предузмемо, рекао је Поповић.
Омладински савет Грачанице организовао је потписивање петиције којом ће се како верују извршити позитиван притисак на решавање питања загађености реке Грачанке посебно у делу којим она пролази кроз Лапље Село и Преоце због како се верује изливања штетних материја, коју су предали председнику општине Грачаница Срђану Поповићу.
Према Поповићевим речима претиција ће бити предмет расправе на наредној седници Скупштине општине Грачаница.
Петицију је на дебати у Лапљем Селу потписао и градоначелник Приштине Шпенд Ахмети, који је истакао да га због загађености реке Грачанке председник Поповић позива скоро свакодневно.
-Отпадне воде из Ајвалије долазе у Грачаницу, тако да је загађеност Грачанке и проблем Приштине. Инспекција је излазила на терен неколико пута и нисмо могли да утврдимо где је извор загађења. Морамо да нађемо извор и да заједнички решимо проблем канализације и отпадних вода. Већа смо општина и имамо више новца од Грачанице и спремни смо да финансирамо и инвестирамо у решавање проблема. У плану је изградња најмодерније и највеће фабрике за прешићчавање вода у Косовом Пољу у вредности од преко 80 милиона евра за осам општина, за регион Приштине, а самим тим и за Грачаницу, рекао је Ахемти.
Градоначелнику Ахметију се потом обратио председник Поповић од којег је затражио непрекидно присуство инспекције обе општине, све док се не утврди извор загађености, са чим се градоначелник Приштине сложио.
Да је проблем загађености реке Грачанке могућ изградњом постројења за пречишћавање отпадних вода сложила се и професор на Приштинском универзитету и стручњак за заштиту животне средине Јелена Ђокић.
Заменица министра за животну средину и просторно планирање у Приштини Милена Здравковић је, међутим, рекла да за решавање проблема загађености реке Грачанке не постоји политичка воља.
Директор регионалног центра ОЕБС-а Нил Јоханес је рекао да би за решавање овог али и сличних проблема, требало да се организује донаторска конференција. Мештани Лапљег Села су још једном апеловали на хитно решавање проблема, јер, како су рекли, живот поред реке постаје неподношљив.   М.Ч.

Подели на: