петак, 18. јуна 2021. | 03:42

Избори 6. октобра, испит српског јединства и слоге

ВИШЕ ХИЉАДА ЉУДИ НА ЗАВРШНОЈ КОНВЕНЦИЈИ СРПСКЕ ЛИСТЕ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

 

У препуној Хали спортова у Косовској Митровици, али и у присуству неколико хиљада Срба са разних страна Косова и Метохије, који су остали ван хале, данас је одржана завршна конвенција Српске листе за изборе 6. октобра.
Председник Српске листе, потпредседници и кандидати позвали су Србе на Косову и Метохији да на ванредним изборима за посланике косовске скупштине у недељу гласају за њене кандидате, јер како је речено, Срби 6. октобра одлучују да ли ће држава Србија имати директан утицај у централним институцијама у Приштини или не.
Носилац листе и потпредседник Српске листе Игор Симић позвао је Србе да гласају за Српску листу и као је рекао „из парламента у Приштини протерамо све оне којима је приватни интерес изнад националног“. Он се захвалио свима који су дошли да подрже Српску листу, посебно онима који су остали испред Хале.
-Њих више хиљада стоји испред сале, јер није било довољно места, али стоји да покаже пркос и понос, стоји да покаже да је уз своју државу Србију. Са нама су данас наша браћа са целог Косова и Метохије, наши чувари српског неба са Брезовице, из Зубиног Потока, Мокре Горе, Берима, наша браћа из Поморавља која чувају наше житнице, наша браћа из Метохије која чувају нашу вер , браћа са севера Косова и Метохије, који чувају слободу за све Србе на Косову и Метохији – казао је Симић.
Он је истакао 6. октобра Срби не бирају „тамо неке посланике“, и додао:
– Бирате војнике који ће бранити вашу будућност и ваше деце, који ће бранити и чувати пупчану врпцу која спаја нашу државу Србију и Србе на Косову и Метохији, а то значи сва она радна места, све пензије, сва социјална давања, чувати Косово и Метохију за све генерације које долазе после нас. Оно што желим да вам поручим са овог места јесте да та борба неће бити лака. То да ли ће малтретирати наше људе у Метохији , да ли ће нападати браћу у Кусцу, то је одлука који у они доносе у Приштини , а да ли ћемо сви ми на то ћутати, е то је одлука коју ми треба да донесемо 6. октобра. Зато сви као један сложни покажимо онима који би да нас продају за шаку долара да Српство, Србија, Косово и Метохија нису на продају и немају цену. Нека 6. октобар буде празник српске слоге и јединства, нека победи Српска листа и нека победи држава Србија.
Добродошлицу, како је рекао, у српску Косовску Митровицу, присутнима је упутио градоначелник Општине Северна Митровица и председник Српске листе Горан Ракић.Он је истакао да је данас уз њих држава Србија и Александар Вучић и поручио да је и “српски народ на КиМ увек за Вучића и државу Србију, јер ми резервну државу немамо”.
Он је нагласио “да 6. октобра полажемо најтежи испит, а то је испит српског јединства, српске слоге и ми ћемо га положити”.
– Нажалост Јаблановић, Петровић , Рашић и Рада Трајковић неће полагати тај испит, јер је слога и јединство за њих мисаона именица, они ће бити шибицари који ће желети да продају све вас, нашу историју и нашу државу – рекао је Ракић
Он се у свом говору осврнуо и на део инвестиционог програма који је Влада Србије издвојила за Косово и Метохију, рекавши да је 350 пројеката у вредности од преко 150 милиона евра већ започето.
Градоначелник Грачанице Срђан Поповић, истакао је да је ово историјски период за све Србе који живе на КиМ.
– Долази дан када ћемо оправдати све оно за шта смо досад страдали и гинули. То је оно за шта ћемо се борити и залагати у будућности. Ови избори су веома битни из једног разлога. Овај систем је направљен тако да се усредсреди само на то да Срби не буду јединствени. Е па то нећемо да дозволимо и зато сви сложно у недељу да покажемо колико смо јаки када је то потребно – поручио је Поповић.
Кандидаткиња за посланицу у косовској скупштини, Миљана Николић казала је да држава Србија и њен председник Александар Вучић позивају на слогу и јединство и да то треба да подржимо и идемо „у том правцу, како нам и они кажу“.
– Приштина се плаши наше слоге јер знају да када су Срби сложни ми смо сила, а силом се боримо за државу Србију. Без без државе Србије и институционалног присуства, пре свега здравства, просвете… нема нам опстанка. Јединство је наше најубојитије оружје. Покажимо међународној заједници нашу слогу и јединство – поручила је Николић.
Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић истакао је да борба српског народа на овим просторима никада није била лака, али да је ово моменат у коме треба да се одлучујемо да ли желимо да останемо на овим просторима.
– Ово је тренутак у коме требамо да се одлучимо за то да ли желимо да опстанемо, да ли желимо да нас буде више у будућности, да ли желимо да имамо чврсту везу са нашом државом Србијом, а прави одговор на то питање ће бити 6. октобра када референдумски треба да изађемо и гласамо за Српску листу, за опстанак, живот, за нашу државу Србију- рекао је Јевтић.
На скупу одржаном у Хали спортова, окупљенима се најпре обратила Тања Вујовић, декан Економског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.
Она је, између осталог, рекла да српског народа и српских институција неће бити ако не будемо јединствени, и позвала све да у недељу подрже Српску листу.
– Важност овог тренутка је свима јасна. Бирамо људе који ће заступати српске интересе. Српској листи су српски интереси светиња. Уз њу чврсто стоји наша држава и председник“ – навела је Вујовић.
На конвенцији је прочитано писмо подршке председника Републике Српске Милорада Додика, а емитован је и видео снимак председника Србије Александра Вучића, у којем је позвао Србе са КиМ да гласају за Српску листу.
С.К.

Подели на: