среда, 19. маја 2021. | 01:49

Извештај Европске комисије: Србија “избалансирано” између постигнутог и напретка

Србија је ограниченим напретком у области правосуђа и основних права, одређеним напретком у области правде, слободе и безбедности, али и позитивним кораком наставка дијалога са Приштином постигла “укупни баланс” када је реч о приступним преговорима са ЕУ, закључује Европска комисија у Извештају о напретку Србије.

 

Европска комисија констатује да је Влада Србије “одржала европске интеграције као свој стратешки циљ”, а позитивне оцене дала је по свим економским критеријумима.

Иако се оцењује да “неке од изјава високих званичника на почетку пандемије ковида-19 нису биле у складу са стратешким опредељењем земље”, Комисија закључује да из Србије стижу “најновији позитивнији сигнали ка ЕУ”.

Српске власти се позивају да дају већи нагласак на објективну комуникацију о ЕУ као “главном политичком и економском партнеру”.

Кад је реч о политичким критеријумима, Европска комисија оцењује да је Србија постигла одређени ниво припреме када је у питању правосудни систем и борба против корупције и криминала, али и да је у тим областима у последњих годину дана постигнут “ограничени напредак”.

Констатује се да је усвојена Медијска стратегија, али да њена примена још није почела и да нема напретка када је у питању поправљање атмосфере у области слободе изражавања.

“Случајеви застрашивања, претњи и насиља над новинарима и даље су разлог за забринутост”, наводи се у извештају Комисије.

Комисија констатује да је Србија “умерено припремљена” у области јавне управе, али да нема напретка кад је реч о смањењу великог броја високих вршилаца дужности.

Власти у Србији се позивају и да отклоне “дуготрајне изборне недостатке” кроз транспарентан и инклузиван дијалог са политичким странкама и другим релевантним заинтересованим странама уочи следећих избора.

Констатује се да су на претходним парламентарним и локалним изборима “поштоване основне слободе”, али да је избор бирачима био ограничен због “велике предности владајуће странке и промоције њене политике у већини главних медијиа”.

Србија је од Евроспке комисије опет добила позитивне оцене кад је реч о економским критеријумима.

Утврђен је умерени напредак и добар ниво припреме у развоју функционалне тржишне економије у земљи.

“Притисак на цене и даље је био пригушен, а инфлациона очекивања обуздана. Смањивањем буџетског дефицита и одржавањем обазривог фискалног става, Србија је значајно побољшала одрживост дуга. Учинак на тржишту рада је побољшан, са најнижом стопом незапослености у последњој деценији, међутим, томе је допринела и велика емиграција”, наводи се у тексту извешатаја.

Србија је постигла и одређени напредак и умерено је спремна да се избори са притиском конкуренције и тржишне снаге унутар ЕУ.

“Структура привреде се даље побољшавала и економска интеграција са ЕУ и даље је висока”, оцењује Комисија. Додаје се да се инвестиције и даље повећавају али да образовање и обука не испуњавају у потпуности потребе тржишта рада.

“Споразум са Косовом хитан и пресудан”
У регионалној сарадњи, Србија је, према оцени Комисије, остала посвећена билатералним односима са земљама из суседства.

Као позитиван, оцењује се и наставак преговора са Приштином.

“Србија треба да уложи даље значајне напоре и допринесе постизању свеобухватног правно обавезујућег споразума са Косовом. Такав споразум је хитан и пресудан како би Косово и Србија могле да напредују у постизању својих циљева на путу ка ЕУ”, наводи се у извешатју.

Што се тиче способности да преузме обавезе чланства, Србија је појачала рад да усклади законодавство са правном тековином ЕУ у поглављима о економском и унутрашњем тржишту.

Констатује се да је земља “наставила да развија интензивне односе и стратешка партнерства са низом земаља широм света, укључујући Русију, Кину и САД” и наглашава да је Србија ускладила 60 одсто ставова са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Посебне похвале Србија је добила за управљање миграционим токовима, уз оцену да активно, конструктивно и ефикасно сарађује са ЕУ и суседима у региону у области управљања границама.

Подели на: