субота, 16. октобра 2021. | 19:48

ЈЕДИНСТВЕНИ И СЛОЖНИ МОЖЕМО ДА ОДОЛИМО СВИМ ПРИТИСЦИМА

Пре почетка званичне предизборне кампање за локалне изборе на Косову и Метохији, Курти је, кршећи Бриселски споразум, повео своју кампању слањем борбених возила и наоружаних специјалних јединица на север наше јужне покрајине под изговором реципроцитета регистарских таблица. Јединствено, уз подршку Српске листе и државе Србије, српски народ се храбро супротставио намерама Приштине да преузме север КиМ. Да ли ће Приштина коначно схватити да дијалог нема алтернативу, да ли ће ЕУ наложити Приштини да реализује Бриселски споразум, у којој мери је значење предстојећих избора за опстанак српског народа на КиМ – на ова и друга питања о комплексној политичкој ситуацији на Косову и Метохији за „Јединство” је говорио Горан Ракић, председник Српске листе.

 

 

  • Да ли је примерено цивилизованом свету да се регистарске таблице мењају или намећу специјалним полицијским јединицама, дугим цевима и борбеним возилима и да ли ће тај догађај Приштини бити наук да дијалог нема алтернативу?

Проблеми и политичка питања се у нормалним, или како ви кажете цивилизованом свету, решавају разговором и дијалогом. Никада насиљем, и никада слањем до зуба наоружаних специјалаца и борбених возила. Ипак, верујем да је ово била прилика и да неки науче да једностраним потезима не могу да стварају, за њих бољу, нову реалност. Шта више верујем да је то разумела и међународна заједница која сада разуме колико је штете настало због неспровођења Бриселског споразума односно избегавањем обавеза по питању успостављања Заједнице српских општина.

  • Српска листа је сваког дана била са народом на барикадама. Постоје ли притисци, претње и застрашивања која могу померити Србе са севера покрајине?

Све претње и застрашивања остављају ожиљке на души нашег народа, али и ожиљке у односима Срба и Албанаца, и то је нешто што за последицу има увећање дистанце и подизање зидова између највећих народа на Балкану, српског и албанског, а то не иде у прилог никоме. Ипак, и ова криза је показала колико су Срби одлучни да остану и опстану на овим просторима, и колико нису спремни да за собом оставе дедовину и своју постојбину.

  • На последњем састанку у Бриселу ЕУ је констатовала да се Бриселски споразум крши и не реализује и по питању ЗСО и у случају „Тодосијевић”. Очекујете ли да ЕУ више не „гледа кроз прсте” Приштини када је реч о испуњавању договореног?

Као што рекох, верујем да је ЕУ схватила колико је важно да се што пре примени Бриселски споразум, онакав како је потписан и када је у питању Заједница српских општина, али и по питању правосуђа, енергетике, катастра, диплома и свега осталог. Срж свих нестабилности, проблема и подизања тензија од стране Приштине у нашим срединама лежи у неспровођењу споразума, за који званична Приштина мисли да је шведски сто са кога они могу да бирају шта ће применити. У овом тренутку питање примене споразума је питање кредибилитета саме Европске уније. Они су гарантовали Србима на северу да ће се изласком на изборе створити услови за формирање Заједнице српских општина, да ће се поштовати индивидуална и колективна права српског народа. Сада је време да покажу одговорност и да покажу да нас нису обманули.

  • Има ли опстанка Србима на КиМ без Београда?

Одговор на ово питање је кратак и јасан, НЕ! Па погледајте људи око себе, све што се зида, гради, реновира и ствара је захваљујући подршци државе Србије, Владе и председника Вучића. Без наше државе Србије нема опстанка српског народа на Косову. Шта више, наш опстанак, економски положај, здравствени, образовни и сви други капацитети најдиректније зависе од снаге наше државе. У том смислу је Србима на овим просторима више него потребно да буду јединствени, сложни и окупљени под барјак Српске листе на предстојећим локалним изборима, како би се наставило са улагањем у српске средине, инвестицијама и стварањем услова за бољи живот нашег народа, јер једино Српска листа има подршку председника Александра Вучића и Владе Републике Србије.

  • Пред локалне изборе Албанци се консолидују у настојањима да преузму север покрајине. У којој мери је јединство српског народа значајно и шта у том смислу ови избори значе за српски народ на Косову и Метохији?

И на овим изборима улог је опстанак и останак нашег народа на овим просторима. Избори на овим просторима нису никада нити лаки, нити једноставни, нити обични. Ипак, верујем у српску слогу, српско јединство и нашу одлучност да се не предамо, јер одавде, као што знате, нема назад. Последњи догађаји на прелазима Јариње и Брњак су најскорије потврдили да када смо сложни и јединствени можемо све, па и да одолимо свим притисцима и недаћама. Уједињење албанских партија треба да буде јасан показатељ и да ми морамо бити сложнији више него икадa. Да схватимо ситуацију у којој се налазимо и да никако не дозволимо да оно што смо сачували и створили посебно на северу од 1999. године до данас не доведемо у питање. Једино победом Српске листе Срби могу да рачунају да ћемо бити политички довољно снажни да одговоримо на изазове који су пред нама.

  • Каква би била будућност Срба на Косову и Метохији са кандидатима које не подржава Београд већ Приштина?

Не би било будућности, то је више него јасно. Људи који свој его и своје личне интересе поставе на прво место, директно запостављајући националне интересе никада, али никада не смеју бити у прилици да одлучују о животима нашег народа. Као што добро знате, људи које су наши грађани прозрели и које смо политички елиминисали из Српске листе сада се представљају као новим лицима, рачунајући да је народ заборавио на грешке које су правили и на разлоге због којих смо их искључили из странке. Морам да нагласим, наш народ је више него политички писмен и знам да ће на изборима јасно дати свој глас политици Српске листе, односно политици председника Александра Вучића, а не неким дилетантима.

  • Какве поруке упућујете српском народу пред изборе?

Позивам све Србе да на изборима 17. октобра покажу одговорност и свој глас дају кандидатима Српске листе за градоначелнике и одборнике, јер то је глас за наставак борбе за наш народ. Избори нису лаки. Већ смо видели да је Приштина спремна да угрози мир зарад стицања јефтиних политичких поена, зато нема места опуштању, нити има места за оне дилетанте који на овим изборима иду мимо Српске листе. Зато сви као један, 17. октобра, позовите пријатеље, рођаке, комшије, кумове… да тога дана покажемо колико нас има, колико волимо своју земљу и колико смо одлучни да се мирно и демократски боримо за свој опстанак, јер одавде нема назад! Р. Комазец

 

Подели на: