петак, 18. јуна 2021. | 13:00

Јевтић из Вашингтона: Појачан фокус америчке администрације за наставак дијалога

Србија је посвећена наставку дијалога са Приштином, док га косметски Албанци избегавају. То је порука коју је потпредседник Српске листе Далибор Јевтић пренео конгресмену Стиву Стајверсу, на састанку у Америчком конгресу. Са Далибором Јевтићем, разговарао је дописник РТС-а из Вашингтона Ненад Зафировић.

 

Далибор Јевтић је у интервјуу за РТС из Вашингтона рекао да постоји појачана пажња администрације САД за обнављање дијалога Београда и Приштине, али да за то не види спремност Приштине.

  • Боравите неколико дана у Вашингтону. Имали сте разговоре са представницима Стејт департмента, разговарали сте са шефом српског кокуса, конгресменом Стајверсом, са сенатором Џонсоном, а управо долазите из Беле куће, где сте се састали са представником Савета за националну безбедност за Европу. У односу на Вашу последњу посету, виде ли се промене америчког става у погледу ситуације на Косову

Сада је сав фокус америчке администрације, рекао бих, на већем нивоу када је о наставку дијалога Београда и Приштине реч. Опште је познато да постоје два специјална изасланика за ово питање, и Стејт департмента и Беле куће.

Могао сам од готово свих својих саговорника да чујем да треба искористити моменат, односно велику пажњу америчке администрације како би се дошло до доброг компромисног решења.

Сенатор Џонсон ми је рекао да поштује позицију председника Александра Вучића и да га цени управо због чињенице да је исказао спремност да се ово питање реши, док је његов утисак да Приштина избегава да дође до наставка дијалога.

Упознао сам своје саговорнике са околностима у којима се тренутно налазимо и рекао бих да немају превелика очекивања од оних који би требало да формирају косовску владу.

  • Поменули сте два изасланика. То је створило малу конфузију и међу самим америчким сенаторима. Поставља се питање на који начин ће они функционисати. Колико то отежава, а колико олакшава поновно успостављање дијалога који практично не постоји годину дана?

И у Стејт департменту и у Белој кући сам чуо да управо постојање два изасланика говори у прилог чињеници да је велика пажња администрације по том питању.

Стиче се утисак да је амбасадор Гренел ипак тај од кога се очекује да буде главни у улози посредника по овом питању.

Рекао сам им да постоје превелика очекивања што се тиче рокова. Мислим да није добро постављати рокове, јер онда нећемо доћи до квалитетног решења.

С друге стране, очекивања су била и да ће косовска влада бити формирана брзо, али мислим да се то неће догодити.

  • Преговарач Стејт департмента за Косово Метју Палмер је пре два дана у сведочењу пред Сенатом истакао да има утисак да председник Вучић жели да дође до договора и да се постигне трајно решење. Један од предлога председника Вучића је и разграничење. Он то није експлицитно рекао, али то је оно што се провлачи. Чак је и амбасадор Палмер рекао да САД немају проблем са тим да чују предлоге под условом да обе стране прихвате да разговарају о њима. Колике су шансе да ће Београд моћи да отвори то питање са новим руководством у Приштини?

Могу одговорно да тврдим да они који треба да формирају косовску владу нису спремни за било какав компромис.

Стекао сам утисак да америчка администрација нема проблем да тема дијалога буде свака тема око које се Београд и Приштина договоре.

Не видим спремност Приштине, ни по питању разграничења, а ни по питању већ постојећих договора који нису имплементирани, посебно по питању Заједнице српких општина.

  • Као потенцијални премијер у Приштини помиње се Аљбин Курти. До сада је Српска листа, којој припадате, сарађивала са претходним владама. Курти каже да ће прво разговарати са неким ко не представља државу Србију, како је оценио Српску листу. Како ту ствари стоје? Може ли се наћи компромис са Аљбином Куртијем како би се испунило Уставом загарантовано присуство представника српског народа у косовској влади.

Нама као Српској листи није приоритет да будемо у “влади Косова”, поготово не у овој влади и у овим околностима, после свих изјава које смо чули од господина Куртија и после слика које су долазиле када су пребројавани гласови послати поштом из Србије.

Одлазим са утиском да ће америчка администрација и они који се баве питањем Косова бити можда разочарани оним што може бити резултат рада нове косовске владе.

Никада нисам ни имао превелика очекивања, али за нас је важно да и у на сваком другом месту кажемо који је наш став.

Подели на: