среда, 22. септембра 2021. | 13:12

Канцеларија за КиМ: Положен камен темељац за градњу новог Универзитета

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић положио је данас у Косовској Митровици камен темељац за градњу новог Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

 

Поред Петковића, камен темељац су положили и ректор Универзитета Здравко Витошевић и председник Привременог органа Косовске Митровице Александар Спирић.

Ново, савремено здање Универзитета простираће се на 10.575 квадрата и у њему ће на четири спрата бити распоређени Природно-матемарички факултет, Правни факултет, Економски факултет и зграда Ректората.

Директор Петковић истакао је да се на нову зграду Универзитета чека пуне 22 године, а да се сада гради захваљујући разумевању и подршци председника Александра Вучића.

“Данас је прелеп дан, дан који чекамо 22 године, данас смо положили камен темељац за изградњу нове зграде Универзитета, где ће се налазити Ректорат и три факултета. То чека 10.000 наших студената, овде у Косовској Митровици, преко 760 професора и наставника, то чека цела Косовска Митровица. Ово нису обични дани и, данас када смо положили овај камен темељац, ми нисмо положили обичан камен темељац. Ово је камен темељац српске слоге и јединства нашег народа на КиМ и зато смо данас уједињени као што смо били и као што ћемо бити. И Српска листа и наш Универзитет и држава Србија. Само у том јединству наш народ има будућност, као што је то јуче рекао председник Александар Вучић”, истакао је Петковић.

Он је навео да је реч о инвестицији вредној 720 милиона динара коју је определила Влада Републике Србије, преко Канцеларије за Косово и Метохију.

“Држава данас има тај новац да саградимо велелепну зграду која ће бити на понос свих нас овде у Косовској Митровици, а и шире. Двадесет шестог фебруара, након састанка председника Александра Вучића са српским народом са Косова и Метохије у Куршумлији, ми данас крећемо у реализацију тог најзначајнијег пројекта овде за наш опстанак и останак, јер та зграда Универзитета јесте зграда будућности, тамо где се школују наша деца и тамо где имамо могућности да напредујемо, као народ у сваком смислу. У овој згради ће бити велелепне учионице, кабинети, лабораторије, амфитетатри, све ће бити дигитализовано, једном речју биће то један од најсавременијих објеката, не само у Косовској Митровици, него у целој држави Србији. Честитам још једном и да се следећи пут окупимо када зграда буде готова, да можемо и да је отворимо”, закључио је Петковић.

Други дан посете, Петковић наставља обиласком Грачанице, наведено је у саопштењу.

Подели на: