Клиничке слике све теже, вакцинација једини излаз

Прошле недеље је, према подацима Завода за јавно здравље Косовска Митровица, преминуло седам лица, пет из Косовске Митровице, једно из Лепосавића и једно из Прилужја. У целој земљи расте број хоспитализованих. Према подацима од недеље у болницама широм Србије, укључујући и здравствене установе у српским срединама на КиМ, на болничком лечењу налази се 6.967 пацијената, од којих је 269 на респираторима. Од почетка епидемије у Србији укупно је преминуло 5.190 лица, услед последица изазваним ковидом 19

 

У српским срединама на Косову и Метохији, као и у остатку Србије, број новозаражених коронавирусом је и даље на високом нивоу. Наиме, у току претходне седмице, од 511 обрађених узорака у пи-си-ар лабораторији у Косовској Митровици, 212 се показало позитивним на ковид 19. С друге стране клиничке слике су све теже, о чему сведочи све већи број хоспитализованих пацијената, али и број преминулих услед последица ковида 19. Прошле недеље је, према подацима Завода за јавно здравље Косовска Митровица, преминуло седам лица, пет из Косовске Митровице, једно из Лепосавића и једно из Прилужја. Према истом извору, у српским срединама на КиМ, до сада је од последица ковида преминуло 129 особа. Према речима в.д. директора Здравственог центра Косовска Митровица, др Златана Елека, присутан је британски сој који је агресивнији, брже се шири. Број хоспитализованих у ковид болници митровачког ЗЦ је на нивоу претходне седмице и у просеку је реч о 130 лица, од којих је половина на кисеоничкој потпори. Др Елек истиче да у ковид пацијенти у овој установи имају доступну сву ковид терапију, као и стручан кадар. – Имамо довољан број кадра, тачније сестара, али велики број сестара од прошле године до сада је оболео – 422 сестре. Министарство здравља и Влада Републике Србије су нам прошле године изашли у сусрет и омогућили пријем 120 сестара и 45 лекара, тако да смо и ми сада нашој држави Србији притекли у помоћ и послали 14 наших радника у ковид болницу у Батајници – истакао је Елек. Др Елек апелује на грађане да искористе могућност коју им нуди држава Србија и да се у што већем броју вакцинишу.

ОД ПОНЕДЕЉКА И „СПУТЊИК В“ НА ПУНКТОВИМА У РАШКИ, БУЈАНОВЦУ И КУРШУМЛИЈИ

– Добили смо информацију да ћемо од следеће недеље на располагању имати и „Спутњик В“ вакцину, с обзиром да је за њу владало велико интересовање. Ја очекујем да ћемо у наредним недељама показати веће интересовање за вакцинацију, јер је сврха да у кратком временском периоду буде што више вакцинисаних. Пут до вакцинације је прост и једноставан, јер је Канцеларија за КиМ одлично организовала превоз до Рашке, довољно је само пријавити се у најближи Дом здравља – казао је др Елек. Свакодневне апеле на вакцинацију грађанима упућују и локалне самоуправе. Из Привременог органа општине Косовска Митровица апелују на запослене у јавним предузећима и установама, као и на остале грађане, да се пријаве за вакцинацију „у циљу поправке опште слике јавног здравља становништва и изласка из кризе изазване појавом ковида 19“. Након састанка председника Привременог органа општине Косовска Митровица, Александра Спирића са директорима јавних предузећа и установа у овом граду, саопштено је да може доћи до отежаног функционисања ових институција услед опасности од даљег ширења заразе. „Република Србија је уложила максималне напоре како би набавила вакцине, обезбедила пунктове и бесплатан превоз за све заинтересоване наше суграђане који желе да се вакцинишу у Рашки“, поручују из Привременог општинског органа. У саопштењу се додаје, да се „чином вакцинације, поред заштите сопственог здравља, доприноси и побољшању опште здравствене ситуације на територији општине Косовска Митровица. Вакцинација би довела до тога да се што пре вратимо нормалном животу, културним и спортским дешавањима, програмима за младе, реализацији свих инфраструктурних и комуналних пројеката, редовном пружању услуга свим корисницима социјалне помоћи и давања“, стоји у саопштењу. Слични апели су упућени и из других општина на северу КиМ.

У ГРАЧАНИЦИ БЛАГИ ПАД БРОЈА ОБОЛЕЛИХ

Према последњим подацима на територији општине Грачаница у последњих недељу дана коронавирус потврђен је код 21 особе. из Кризног штаба општине Грачаница саопштено је да се на болничком лечењу налази 46 ковид пацијената, док укупан број позитивних на коронавирус на територији ове локалне самоуправе износи 718.   Апелује се на мештане да престану са сваким видом друштвених активности са приватним прославама и већим породичним окупљањима. Здравствени систем је оптерећен и нагло повећање броја инфицираних представља велики притисак на рад здравствених радника. Кризни штаб општине Грачаница позива мештане на одговорно и дисциплиновано понашање, наводећи да је одговорност на свима нама. Такође је упућен и апел на обавезно ношење заштитних маски, држање дистанце, појачано одржавање хигијене, као и поштовање мера ограничења броја окупљених, како у затвореном тако и на отвореном простору. Општинска инспекција интензивно контролише поштовање мера заштите од вируса ковид 19. Како би се смањило ширење вируса и избегле казне и Одељење инспекције позива грађане да исте примењују у потпуности. Одељење инспекције општине Грачаница обавештава грађане да се анти ковид мере морају поштовати пре свега у смислу ношења маски и одржавања физичке дистанце, а посебно мера окупљања у складу са препорукама у угоститељским објектима и поштовање радног времена. Такође, инспекција подсећа да се мере самоизолације морају поштовати, да ће се строго контролисати и да ће се у случају непоштовања изрицати казне у складу са законом. Контрола ће се радити свакодневно, редовно и ванредно од стране инспекције и полиције. Након вишемесечне паузе због епидемиолошке ситуације председник општине Грачаница Срђан Поповић наставио је са редовном процедуром пријема грађана како би у директоном контакту саслушао њихове проблеме и предлоге. Више десетина представника породица из општине Грачаница прошле недеље је председнику општине изложило проблеме са којима се суочавају. Поповић је са грађанима разговарао о темама које се односе на свакодневни живот, о проблемима и начинима њиховог превазилажења.  Он је позвао грађане на солидарност и толеранцију како би се проблеми решавали према приоритетима и могућностима општине Грачаница. Запослење је и даље горући проблем већине грађакоји су затражили разговор са председником, али ништа мање не изостају социјални проблеми и и нерешено стамбено питање. Свакодневицу у животу мештана општине Грачаница додатно ремети и пандемија корона вируса са којом се многе породице суочавају.

РАСТЕ БРОЈ ХОСПИТАЛИЗОВАНИХ

У целој земљи расте број хоспитализованих. Према подацима од недеље у болницама широм Србије, укључујући и здравствене установе у српским срединама на КиМ, на болничком лечењу налази се 6.967 пацијената, од којих је 269 на респираторима. Од почетка епидемије у Србији укупно је преминуло 5.190 лица, услед последица изазваним ковидом19. Лекари упозоравају да су клиничке слике све теже, и да само комбинација вакцинације и заштите могу да зауставе епидемију.  – Епидемијска ситуација у Србији је озбиљна, али може да се види да је дошло до успоравања броја нових случаја који се сада одржава на високом нивоу – рекао је за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон. Говорећи о процесу вакцинације, Предраг Кон је рекао да паралелно са мерама спречавања контаката мора да се убрза имунизација. Нагласио је да је број имуних људи у Србији, којима је прошло две недеље од друге дозе, више од 600.000. Професор Небојша Лалић, декан Медицинског факултета у Београду, рекао је за РТС да вакцине могу имати појединачне нежељене ефекте и да је то карактеристично за сваки лек који постоји, као и да је вакцина цивилизацијско достигнуће и да ту нема дилеме. Упоредио је оклевање када је реч о вакцинацији против коронавируса са увођењем инсулина код пацијената са дијабетесом и истакао да приступ сачекаћемо шта ће да буде врло често може да буде погубан. – Та неодлучност је вероватно последица нечега што није од јуче, то је почело са оном епидемијом свињског грипа, можда и пре тога, а то је нека врста кампање против вакцинације која је нама медицинским радницима потпуно страна – рекао је Лалић. Србија има једну од највиших стопа вакцинације у Европи, углавном захваљујући великим набавкама кинеских вакцина Синофарм и руске Спутњик В, уз Фајзер и АстраЗенеку. Преко два милиона људи у земљи, од седам милиона, до сада је добило најмање једну дозу вакцине.

ВАКЦИНАЦИЈА ПРИВРЕДНИКА ИЗ РЕГИОНА НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ

Србија је и лидер у региону када је вакцинација у питању. Током викенда на Београдском сајму организована је вакцинација привредника из региона, за које је Привредна комора Србије обезбедила 10.000 вакцина. Око 7.500 привредника из економија региона Западног Балкана пријавило се за вакцинацију протеклог викенда у Србији која је обезбеђења преко регионалног Kоморског инвестиционог форума у сарадњи са Владом Србије. Председник Привредне коморе Србије и Управног одбора Kоморског инвестиционог форума Марко Чадеж истакао је да је вакцинисање привредника региона важно јер су они у пословању упућени једни на друге и доста путују. Обраћајући се испред Белекспо центра у Београду, Чадеж је рекао како су привредници свесни да нико у региону није острво и да то не може ни да се буде и навео да око 12.000 привредних субјеката из Србије сарађује са колегама у региону. Међу пријављенима за викенд вакцинацију, која се поред два места у Београду, одвија и у Нишу, највише је привредника из Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Албаније. Чадеж је рекао да има и привредника са КиМ иако је председник тамошње привредне коморе одбио позив да се прикључи. Медији на албанском такође пишу да су привредници из Албаније искористили прилику током викенда да се вакцинишу против коронавируса у Србији, што је обезбедила Привредна комора Србије у сарадњи са српском владом. Међу вакцинисаним су биле стјуардесе албанске авиокомпаније „Albaeings“. – За нас је то било важно јер је то била једина прилика да се тренутно вакцинишемо. С обзиром да радимо у авио- -компанији, желели смо да имамо прилику да наше особље буде вакцинисано и с обзиром да у Албанији тренутно није могуће то урадити у овој категорији  коју ми представљамо. Искористили смо прилику да дођемо овде у Београд – изјавила је једна стјуардеса албанске авиокомпаније, преноси „Репортери“. Један од запослених на аеродрому у Тирани рекао је да је организација вакцинације протекла добро. – Мислим да је то добра прилика да се уради, и то показује озбиљност државе Србије,  и без сумње у њену снагу као државе – рекао је он након што је примио вакцину АстраЗенека. Председник Привредне коморе Србије је истакао да се за пар недеља у Србији на позив ПКС вакцинисало између 4.000 и 5.000 привредника из Србије.

ПРИШТИНА СЕ СУОЧАВА СА НОВИМ ТАЛАСОМ КОРОНАВИРУСА

На Косову и Метохији, у срединама које су под надзором здравственог система косовске владе, не стагнира број новооблелих. Представница СЗО на Косову Исма Хумоли рекла је да се Косово суочава са новим таласом коронавируса, преноси Газета Експрес. „Повећње броја случајева је потпуно природно кретање болести, које има своје успоне и падове. И државе региона, као и Косово пролазе кроз трећу и четврту фазу болести“, рекла је Хумоли. Ових дана Косово се суочава са порастом нових случајева коронавируса. За свега шест дана, од последица инфекције преминуло је 70 особа, док су регистрована 4.882 новозаражена. Овај пораст смртности и инфекција забрињава инфектолога Хамдију Рамаданија. „Овај пораст тренда пацијената како у погледу болести, тако и броја случајева показује да имамо лоше стање, имамо озбиљно стање и болнички капацитети су попуњени. Инфективна клиника од јуче нема ниједан слободан кревет“, рекао је Рамадани за РТВ 21. Удружење за заштиту права пацијената такође изражава забринутост због пораста инфекција ковида-19. С обзиром на тренутну ситуацију са коронавирусом, Рамадани предлаже да се антиковид мере пооштре. На овом делу КиМ, према подацима од недеље, забележено је 914 новооболелих, што је нови рекорд у једном дану од почетка избијања пандемије коронавируса, а у истом периоду преминуло је десет особа, саопштено је из Националног института за јавно здравље у Приштини. Како је објављено на Фејсбук страници Института, поменути подаци односе се на 4.733 узорка. Такође, у истом периоду излечена су 602 пацијента, а од почетка избијања пандемије борбу са овом болешћу добило је 72.415 особа. До сада је од последица коронавируса преминуло 1.840 особа, док је тренутан број активних случајева 13.726. С.К.-М.Ч.

Подели на: