субота, 23. октобра 2021. | 22:25

Колашинке све заступљеније у економско-политичком животу

Жене на положају и на руководећим местима у општини Зубин Поток

 

Традиционална улога жене се променила. Од укупног броја запослених у општинској управи, преко 50% чине жене, а од тог броја део њих је на шефовским позицијама у оквиру општинских одељења, каже Латинка Утвић, заменик градоначелника ПО општине Зубин Поток

Водећи се уверењем да је овај век „ера жена“ настојимо да пратимо ситуацију у општини Зубин Поток у којој се креатња на том плану одвијају у корист жена које су све више заступљене на важним функцијама и руководећим местима у овом месту. У Зубином Потоку жене су све заступљеније у економско-политиком животу. Све су предузимљивије и када је породични посао у питању. Вредне Колашинке притом не запостављају породичне обавезе а ни послове на окућници јер је то у овом крају недолично и сматра се срамним. У овој вароши донекле влада и позитиван такмичарски дух у погледу уређења домаћинства и вођења породичних послова. О заступљености жена на функцијама у локалној власти и на руководећим местима у општини Зубин Поток разговарали смо са Латинком Утвић, чланом Привремног органа општине Зубин Поток и замеником градоначелника овог града.

Жене на шефовским позицијама

-Од укупног броја запослених у општинској управи, преко 50% чине жене, а од тог броја део њих је на шефовским позицијама у оквиру општинских одељења, каже Латинка Утвић.

Латинка Утвић рођена је 1972.године у селу Доброшевина, Зубин Поток где је завршила основну и Средњу економску школу. На Правном факултету Универзитета у Приштини, дипломирала је 1995. године.Од 1996. до 2000. године године обављала је функцију Секретара општине Зубин Поток. Потом је до 2013. године радила као правник у Општинској управи у Одељењу за урбанизам, као шеф имовинско-правне службе.
После одлуке Владе Републике Србије о распуштању Скупштине општине Зубин Поток и образовању Привременог органа општине Зубин Поток, 2013.године постављена је за члана Привременог органа. Истовремено, након расписивања избора за градоначелника општине Зубин Поток, одлуком градоначелника именована је за заменика градоначелника општине. Удата је и мајка је двоје деце. Општина Зубин Поток може да се похвали да изузетно води рачуна о родној равноправности. Од укупно пет чланова Привременог органа општине, два члана су жене, Латинка Утвић и МирјанаВучетић. -Остале жене из наше општине на положајима су: Станија Компировић – посланик у Скупштини Републике Србије, Радмила Капетановић – начелник Општинске управе општине Зубин Поток, Мирјана Вуловић – заменик начелника Општинске управе општине Зубин Поток, Андријана Живановић– директор Дома културе „Стари Колашин“, Татјана Влашковић – управник Дома здравља Зубин Поток, Вања Јакшић – директор Центра за социјални рад Зубин Поток, Јасна Миловановић – директор предшколске установе „Наше дете“ Зубин Поток, Данијела Јанићијевић – директор Основне школе „Петар Кочић“ Зупче, Оливера Крстић – директор ЈП Дирекције за грађ.земљиште, путеве и развој и Драгана Стошић – технички директор РСВ „Газиводе“. Што се тиче косовског система, у Скупштини општине је шодно Закону заступљен адекватан број жена, напомиње Латинка Утвић.
Судећи према раду и резултатима, жене Зубиног Потока су предузимљиве и одговорне. Своје задатке извршавају у року. Оне су добри радници, добре мајке и супруге. О томе да ли се и како Зубин Поток уклапа по питању афирмацију жена и њиховог равноправног третмана са мушкарцима, Латинка Утвић нам је рекла:
-Живимо у веома повољном периоду за афирмацију жене у свим сферама друштвеног и политичког ангажовања. Бивши градоначелник Стеван Вуловић, а и садашњи Срђан Вуловић, препознали су квалитет жене као радника, и као одговорног, вредног и поузданог руководиоца. Водећи се ставом да је жена стуб сваке породице и да самим тим може бити успешна у послу, само је један од разлога што су градоначелници најодговорније послове у општини поверили женама. Тако жене воде послове у области културе, здравствене заштите, социјалног рада, општинске управе и многе друге послове неопходне за несметано функционисање општине као целине, каже Латинка Утвић.

Жене покретачи „мини бизниса“

Мада се зна да су жене у Зубином Потоку веома присутне и у породичним фирмама услед недостатка прецизних података Латинка Утвић нам је само рекла да не може тачно да говори о женама које воде приватне породичне фирме али да су и жене једнако заступљене као и мушкарци. -Последњих година један број жена нарочито у руралном подручју општине, успео је преко невладиних организација, а у сарадњи са општином, да покрене завидан „мини бизнис“ и то у области прераде поврће и воћа, прехрамбеној области. Наравно, радићемо на томе да у будућности што више жена подстанкемо и помогнемо на развијању сопственог предузетништва, наглашава Утвићева.
– Мушкарци у садашњем времену се доста разликују од својих предака. Они су више посвећени очинству, породици, него њихови очеви и дедови. Традиционална улога жене се променила. Друштво све више руши стереотипе о томе да само жена треба да буде та која ће водити рачуна о кући и деци.
-Положај незапослене жене је скоро подједнак као и положај незапосленог мушкарца. Знате и сами у каквом окружењу и живимо и радимо, колико година уназад нам је отежан опстанак и останак на подручју Косова и Метохије. Држава Србија и наш председник Александар Вучић чине све да нам омогуће што бољу и безбеднију будућност, каже Утвићева.
Заменик Градоначелника Латинка Утвић је овом приликом посебно истакла рад једне жене члана Привременог органа општине Зубин Поток. -Доласком Мирјане Вучетић, рад Привременог органа општине Зубин Поток је знатно унапређен њеним несебичним залагањем да решава разне проблеме са којима се суочавамо. Њеним доласком општинско руководство је много добило. Захваљујући женама које су на водећим позицијама у институцијама у Општини Зубин Поток, са великим задовољством ћу рећи да је културни живот доживео експанзију која подразумева богатство културно-уметничких програма за све узрасте, потпуну реконструкцију зграде Дома културе и опремање свих просторија потребним средствима за рад. То се исто може рећи и за Дом здравља који је са новом управницом у потпуности уредио пружање здравствених услуга и добио све неопходне инструменте и апарате из области здравствене заштите. Центар за социјални рад је унапредио своје услуге у пружању социјалне заштите за све кориснике на територији општине Зубин Поток, тако да смо на ове институције посебно поносни. Треба рећи да је Драгана Стошић из Лесковца дошла да живи и ради у Зубином Потоку, а Мирјана Вуловић се након десет година живота у Београду поново вратила у родни крај, рекла нам је на крају Латинка Утвић.  С. Ђукић

Подели на: