среда, 22. септембра 2021. | 11:29

Комитет Конгреса САД о притиску на Србију и Вучића у вези са признањем Косова и променом “Дејтона”

У Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса САД данас ће бити одржано саслушање на којем ће учествовати стручњаци за Западни Балкан, а како сазнаје Аваз, професор “Џон Хопкинс” универзитета Данијел Сервер ће у свом обраћању позвати будућу администрацију САД на снажнији ангажман када је реч о спречавању сецесије Републике Српске, као и за пуно признавање државности Косова.

 

Стручњаци, међу којима су бивша државна секретарка Медлин Олбрајт, Данијел Сервер и аналитичар Јануш Бугајски, даће препоруке будућој администрацији коју ће предводити Џо Бајден о томе какве ставове треба да заузму према Западном Балкану.

Домаћин састанка је председавајући Комитета, албански лобиста Елиот Енгел.

Како “Аваз“ ексклузивно сазнаје, Сервер ће у свом обраћању навести да Дејтон данас служи интересима “етничких пљачкашких барона“, од којих “један наоружава своју државу за отцепљење, други га охрабрује, а трећи се жали“.

“САД би требало да притисну Европљане да санкционирају оне који заговарају независност Републике Српске те да ојачају и преместе своје трупе, уз видљиву подршку САД, у град Брчко на североистоку земље како би блокирали сецесију”, наводи Аваз Серверове ставове.

Како се истиче у Серверовом говору, Европа и САД желе постдејтонску БиХ која се може квалификовати за чланство у ЕУ.

“Таква БиХ неће се темељити на етничкој подјели моћи, већ на већини грађана који бирају своје представнике. Кантони и ентитети, као и етнички вето и ограничења, нестаће. Американци и Европљани би требало да поздраве могућност новог грађанског устава. Нико изван БиХ не може реформирати њен устав. Потребан је народни покрет. САД, заједно с Европљанима треба да заштите тај народни покрет од репресије док лишавају ентитете финансијских средстава и преусмеравају их на централну владу и општине”, став је Сервера.

“Кина и Русија да не стављају вето”

Сервер ће навести да и даље постоје проблеми између Србије и Косова, као и унутар БиХ, где је Србија, такође, фактор.

“Све што сам предложио, биће лакше ако Србија помогне. Ако Вучић настави преферирати аутократију и сврставање с Русијом и Кином, Европљани и Американци мораће да пронађу прилике да убрзају дан када ће Србија бити предана стварној демократији код куће и бољим односима са суседима”, стоји, између осталог, у Серверовом говору.

“Главни амерички циљ дијалога је узајамно признавање и размена амбасадора. Председник Бајден и канцеларка Ангела Меркел требало би да експлицитно објаве овај циљ и притисну чланице ЕУ које нису признале Косово да изјаве да ће признати Косово најкасније док то учини и Србија. За чланство у УН ће захтевати од Американаца да увере Русију и Кину да не стављају вето”, пише у говору Сервера, пише Аваз.

Подели на: